Božični trifle, oziroma božična sladica v kozarcu je elegantna in okusna poezija,ki predstavlja praznično razvajanje za vse ljubitelje sladic. Ta zapeljiv desert, sestavljen iz plasti kreme, malinovega želeja in mehkega biskvita, je popolna kombinacija tekstur in okusov. Ne le da ujame esenco prazničnega vzdušja, temveč tudi v vsakem grižljaju očara s harmonijo sladkosti, svežine in kremaste razkošnosti. Zberite se okoli mize, pripravite se na kulinarično potovanje in se razvajajte z božičnim triflejem.
Trifle je izjemno prilagodljiv, kar omogoča eksperimentiranje s sestavinami in okusi. Tako, da brez skrbi zamenjajte maline s katerim drugim sadjem, prav tako pri kremi, namesto mascaponeja, uporabite jogurt ali skuto, biskvit specite po svojem receptu in dajte si duška z dekoracijo.
Priprava trifla lahko postane družinsko doživetje, kjer se vsi vključijo v sestavljanje in okraševanje. To ustvarja praznično vzdušje in povezanost.
Trifle ima korenine v britanski kulinarični tradiciji in je prvič zabeležen v 18. stoletju. Sprva je bil poznan kot “fool” in je vključeval kombinacijo sadja, kreme in piškotov.
Klasični trifle vsebuje plasti biskvita, lahko tudi narezanega, sadne omake, kreme in sadja, vendar se lahko recepti prilagajajo po osebnem okusu. Dodatki, kot so likerji, oreščki ali celo čokoladni sirupi, omogočajo ustvarjanje raznolikih različic.
Sestavine za božično sladico v kozarcu – božični trifle
Tanek biskvit
- 1 jajce
- 50 g sladkorja
- 120 g moke
- 1/2 pecilnega praška
- 1 dcl mleka
- 1 žlička ingverja
- 3/4 žličke cimeta
- 40 g stopljenega masla
- ščepec soli
Krema
- 200 g sira mascarpone
- 180 ml sladke smetane
- 85 g kondenziranega mleka
- 2 veliki žlici bele Linolade
- 1 želatina fix
Malinov žele
- 500 g zmrznjenih malin
- 6 lističev želatine
- 125 ml vode
- sok ene limone
- 60 g sladkorja
Okras
- 1 granatno jabolko
- 20 celih malin
- sladkor v prahu
- kristalni sladkor
1Moko, pecilni prašek, ingver, cimet in sol zmešamo med seboj. Jajce in sladkor penasto vmešamo, dodamo mleko in stopljeno maslo, premešamo in med stalnim mešanjem dodajamo suhe sestavine.
2Z metlico mešamo le toliko časa, da se sestavine povežejo v enotno maso. Maso prelijemo v pekač, obložen s peki papirjem in pečemo približno 15 minut na 200°C. Pečeno testo nekoliko ohladimo in iz njega s kozarcem izrežemo 4 kroge. Veliki morajo biti toliko, kot je velik kozarec v katerem bomo postregli sladico.
3Lističe želatine za 10 minut namočimo v mrzli vodi, vode mora biti kar precej, da se nam ne sprimejo. Ko se namočijo, jih dobro ožamemo. Limonin sok segrejemo in lističe želatine stopimo v mlačnem limoninem soku. Bodimo pozorni, da se lističi popolnoma stopijo. Vodo in sladkor zavremo, počakamo, da se sladkor popolnoma stopi in dodamo maline. Pustimo, da ponovno zavre, vendar sadežev ne dušimo predolgo, saj nam je cilj ohraniti čim bolj cele. Odstranimo z ognja, primešamo še limonin sok z želatino in pustimo, da se malo ohladi.
4Pripravimo še kremo. Smetano čvrsto stepemo, dodamo mascarpone, kondenzirano mleko in Linolado. Stepamo, da se vse dobro premeša in na koncu primešamo še želatino fix.
5Pripravimo štiri lepe, široke kozarce. Na dno vsakega najprej nalijemo malinov žele in jih za nekaj minut postavimo v zmrzovalnik, da žele nekoliko stisne.
6Nadaljujemo z zlaganjem sladice. Na žele damo plast kreme, plast želeja nato izrezan biskvit in spet plast kreme. Plasti seveda lahko oblikujemo po svoje.
7Na zadnje sladico še okrasimo. Cele maline povaljamo v kristalnem sladkorju, granatno jabolko olupimo in dobro očistimo belo kožico, ki se drži sadežev.
8Na plast kreme nalijemo še žlico ali dve želeja, na sredino damo maline, ki smo jih povaljali v sladkorju, okoli razporedimo granatno jabolko in rahlo potresemo s sladkorjem v prahu. Postavimo v hladilnik, da se sladica dobro ohladi, najbolje čez noč.