Božična sladica

Znam svetuje

Praznično razvajanje in edinstvena božična sladica! Naš recept za božično sladico združuje slastne plasti vafljev, sočnega jagodnega nadeva in kremaste strjenke, ki bo osvojila srca vaših najdražjih. Kljub preprosti pripravi se ta sladica ponaša s čudovitim okusom in videzom, ki bo krasil praznično mizo. Pripravite se na razvajanje brbončic in ustvarite nepozabno doživetje za vaše bližnje. Božično vzdušje boste začutili že med pripravo te čarobne sladice, ki je vredna vsakega trenutka truda!

Priprava

Strjenka

  • 250 ml sladke smetane 
  • 200 ml mleka
  • 30 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 5 listov želatine
  • Vaflji:
  • 160 g moke
  • 250 ml mleka
  • 40 g stopljenega masla
  • 1 jajce
  • ščep soli
  • 1 žlička suhega kvasa

Nadev

  • 100 g jagod (lahko zmrznjene)
  • 50 g sladkorja
  • sok polovice limone

Sestavine

1Jagode zmešamo s sladkorjem in limoninim sokom, malo pokuhamo in dodamo listič želatine, da se lažje strdi. Maso ohladimo, jo nalijemo v modelčke za led in damo v zamrzovalnik.

2Želatino namočimo v hladno vodo. Smetano, mleko in sladkor damo v posodo in kuhamo toliko časa, da zavre. Nato odstavimo. Želatino ožamemo in jo raztopimo v malo ohlajeni kuhani smetani.

3Posodice zmočimo s hladno vodo in vanje vlijemo maso, malo ohladimo, zatem vanje potisnemo zmrznjen jagodni pire. Postavimo v  hladilnik, da se strdi.

4Iz sestavin za vaflje naredimo maso, dobro jo premešamo. V pekaču za vaflje spečemo štiri vaflje, damo jih na krožnik in nanje zvrnemo ohlajeno strjenko z jagodno sredico. Res je s to sladico malo več dela, je pa nekaj posebnega.

Ali ste vedeli?

  1. Izvor vafljev: Vaflji so del skandinavske in nordijske kulinarične tradicije. Tradicionalno so bili pečeni na posebnih vafljevih železih, ki so imela različne vzorce.
  2. Jagode kot zdrav prigrizek: Jagode, uporabljene v nadevu, so ne samo okusne, ampak tudi zdrave. So bogat vir vitaminov C, vlaknin in antioksidantov.
  3. Strjenka za kremo: Strjenka je priljubljena sestavina številnih sladic. Zaradi svoje kremaste in svilnate teksture dodaja bogat okus in gladkost.
  4. Uporaba želatine: Želatina se uporablja za ustvarjanje trdnejše teksture in omogoča, da se sladica lepo razreže na koščke. Je tudi odličen način za dodajanje gostote kremam.
  5. Kombinacija toplih in hladnih plasti: Kombinacija toplih vafljev in hladnega jagodnega nadeva s kremasto strjenko ustvari harmonijo tekstur in temperatur, kar poudari praznični užitek.
  6. Zamrznjene jagode: Zamrznjene jagode v nadevu ne samo dodajo svežino in okus, ampak tudi prispevajo k hitrejšemu strjevanju plasti.
  7. Priprava vnaprej: Ena od prednosti te sladice je, da jo lahko pripravite vnaprej. To je priročno, ko se želite osredotočiti na druge vidike prazničnih priprav.
  8. Prilagodljivost recepta: Recept je prilagodljiv glede na vaše preference. Lahko eksperimentirate z različnimi vrstami jagod, dodate različna aromatična zelišča ali prilagodite sladkost po svojem okusu.
  9. Estetski videz: Ko razrežete sladico, se razkrijejo lepe plasti in barvna kombinacija, kar naredi to jed tudi vizualno privlačno.
  10. Družinski dogodek: Priprava Božične strjenke je lahko tudi zabaven družinski dogodek, kjer lahko vsi člani prispevajo k ustvarjanju okusnega prazničnega obroka.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite