S pomladjo je tudi čas za bezgov puding. Med najbolj značilne spomladanske rastline seveda spada tudi bezeg, katerega cvetovi ne le krasijo okolje s svojo belino in nežnim vonjem, ampak ponujajo še bogastvo okusov, ki jih lahko ujamemo v različne jedi. Eden takšnih je bezgov puding, sladica, ki navdušuje s svojo lahkotnostjo, svežino in prefinjenostjo.
Bezgov puding je odlična izbira za vse, ki si želite nekaj drugačnega, a hkrati preprostega in hitro pripravljenega. Nežna aroma bezgovih cvetov se odlično prepleta s kremasto teksturo pudinga, zaradi česar je ta sladica popolna osvežitev v toplih spomladanskih in poletnih dneh.
Sestavine za bezgov puding
- 10-12 svežih bezgovih cvetov
- 500 ml mleka
- 50 g sladkorja
- 40 g koruznega škroba
- 1 vaniljev sladkor (ali 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta)
Postopek
1Bezgove cvetove previdno oplaknemo pod tekočo vodo, da odstranimo morebitno umazanijo ali žuželke. Pazimo, da cvetov ne pustimo predolgo v vodi, da ne bi izgubili okusa.
2V loncu zavremo mleko skupaj s svežimi bezgovimi cvetovi. Ko zavre, zmanjšamo ogenj in pustimo, da se mleko nežno kuha še približno 5 minut. Tako se bo okus bezgovih cvetov prenesel v mleko.
3Medtem v skledi zmešamo sladkor in koruzni škrob.
4Precedimo mleko in ga brez bezgovih cvetov vrnemo nazaj v lonec. Lonec damo znova na štedilnik in segrevamo mleko na srednji temperaturi.
5Dodamo mu mešanico sladkorja in koruznega škroba ter nenehno mešamo. Kuhamo približno 5-7 minut, dokler se puding ne zgosti.
6Ko je zmes gosta, odstranimo lonec s štedilnika in dodamo vaniljev sladkor ali vanilijev ekstrakt ter dobro premešamo.
7Puding prelijemo v posodice in ga pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo. Nato ga prestavimo v hladilnik, kjer se mora popolnoma ohladiti in strditi.
8Ko se puding ohladi in strdi, ga lahko postrežemo. Okrasimo ga s svežimi bezgovimi cvetovi, stepeno smetano ali koščki svežega sadja.