S pomladjo je tudi ฤas za bezgov puding. Med najbolj znaฤilne spomladanske rastline seveda spada tudi bezeg, katerega cvetovi ne le krasijo okolje s svojo belino in neลพnim vonjem, ampak ponujajo ลกe bogastvo okusov, ki jih lahko ujamemo v razliฤne jedi. Eden takลกnih je bezgov puding, sladica, ki navduลกuje s svojo lahkotnostjo, sveลพino in prefinjenostjo.
Bezgov puding je odliฤna izbira za vse, ki si ลพelite nekaj drugaฤnega, a hkrati preprostega in hitro pripravljenega. Neลพna aroma bezgovih cvetov se odliฤno prepleta s kremasto teksturo pudinga, zaradi ฤesar je ta sladica popolna osveลพitev v toplih spomladanskih in poletnih dneh.
Sestavine za bezgov puding
- 10-12 sveลพih bezgovih cvetov
- 500 ml mleka
- 50 g sladkorja
- 40 g koruznega ลกkroba
- 1 vaniljev sladkor (ali 1 ฤajna ลพliฤka vaniljevega ekstrakta)
Postopek
1Bezgove cvetove previdno oplaknemo pod tekoฤo vodo, da odstranimo morebitno umazanijo ali ลพuลพelke. Pazimo, da cvetov ne pustimo predolgo v vodi, da ne bi izgubili okusa.
2V loncu zavremo mleko skupaj s sveลพimi bezgovimi cvetovi. Ko zavre, zmanjลกamo ogenj in pustimo, da se mleko neลพno kuha ลกe pribliลพno 5 minut. Tako se bo okus bezgovih cvetov prenesel v mleko.
3Medtem v skledi zmeลกamo sladkor in koruzni ลกkrob.
4Precedimo mleko in ga brez bezgovih cvetov vrnemo nazaj v lonec. Lonec damo znova na ลกtedilnik in segrevamo mleko na srednji temperaturi.
5Dodamo mu meลกanico sladkorja in koruznega ลกkroba ter nenehno meลกamo. Kuhamo pribliลพno 5-7 minut, dokler se puding ne zgosti.
6Ko je zmes gosta, odstranimo lonec s ลกtedilnika in dodamo vaniljev sladkor ali vanilijev ekstrakt ter dobro premeลกamo.
7Puding prelijemo v posodice in ga pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo. Nato ga prestavimo v hladilnik, kjer se mora popolnoma ohladiti in strditi.
8Ko se puding ohladi in strdi, ga lahko postreลพemo. Okrasimo ga s sveลพimi bezgovimi cvetovi, stepeno smetano ali koลกฤki sveลพega sadja.