Odlična kombinacija okusov.
Sestavine za baklavo s pistacijo
Baklava
- 1 kg vlečenega testa (najboljše je domače)
- 1 kg grobo mletih neslanih pistacij
- 250 g masla
- 2 dcl olja
Sirup
- 2 kg sladkorja
- 3 litre vode
- 6 vrečič vanilijevega sladkorja
- 1 limona, narezana na kolobarje
Postopek
1Najprej skuhamo sladkorni sirup, torej v vso vodo denemo sladkor in vse na rahlem ognju počasi kuhamo. Ko zavre, dodamo kolobarje limone in kuhamo še 10 minut. Pustimo, da se ohladi.
2V globlji, z maslom in oljem namazani pekač položimo 7 do 8 plasti vlečenega testa. Prvo plast testa z obeh strani namažemo z mešanico masla in olja, vsako naslednjo plast tudi, na zadnjo pa damo pistacije. Nadaljujemo z nizom 3 do 4 plasti testa, ki jih znova premažemo z oljem in maslom, na to pa ponovno dodamo pistacije.
3Uporabimo vse plasti, ki smo jih kupili, nazadnje pa naj znova sledi niz 7 do 8 plasti vlečenega testa.
4Baklavo oziroma vse sestavljene liste nekoliko pritisnemo, da bodo bolj kompaktni, nakar jih razrežemo v kocke ali rombe ter zalijemo z ostankom masla in olja. Naj bo preliv še vedno obilen.
5Pečemo jo 15 minut na 180 °C, po tem pa še eno uro na 110 °C.
6Vročo baklavo prelijemo z ohlajenim sirupom in pustimo v hladilniku čez noč. Če je popila ves sirup, ji ga dolijemo še.