Odlična omaka, primerna za testenine, pico in še marsikaj.
Sestavine
- 1 kg paradižnika
- 1 čili paprika
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 1 veliko korenje
- 2 žlici oljčnega olja
- 150 ml rdečega vina
- sol
- poper
- šopek peteršilja
- majhen šopek bazilike
- 2 žlici naribanega parmezana
Priprava
1Paradižnik prelijemo z vrelo vodo in ga olupimo. Meso paradižnika narežemo na kocke. Čili papriko prerežemo, odstranimo semena, temeljito operemo in narežemo na drobno.
2Čebulo in česen olupimo, narežemo na drobno. Paradižnik očistimo, operemo, narežemo na kocke.
3V ponvi segrejemo oljčno olje in ob stalnem mešanju podušimo čebulo, česen in korenje. Dodamo čili papriko, rdeče vino in na kocke narezan paradižnik. Posolimo, popopramo in pokrito na zmernem ognju počasi dušimo okoli 20 minut.
4Medtem operemo zelišča, lističe bazilike otrgamo s stebel in vse zrežemo na drobno. Zelišča vmešamo v omako tik pred koncem kuhanja.