Sladko pekoča mango-čili omaka prikliče eksotiko in okuse tropskega veselja. Sveža sladkost zrelih mangov se sreča s čilijem, kar ustvari živahno omako, ki bo obogatila vašo kulinarično izkušnjo.
Ta omaka je popolna kombinacija sladkosti, pikantnosti in arome. Uporabite jo kot dodatek k pečenemu mesu, ribam ali pa jo preprosto vmešajte v zelenjavne jedi za eksotičen okus. Z vsakim grižljajem boste občutili svežino mangov in rahlo pekočnost čilija, kar bo vašemu obroku dodalo pridih tropskega užitka.
Sestavine za pekočo mango-čili omako
- 2 zrela manga, olupljena in narezana na koščke
- 1 rdeča čili paprika, sesekljana (odstranite semena, če želite manj pekočo omako)
- 1 čajna žlička ingverja, naribanega
- 3 žlice rjavega sladkorja
- 1/4 skodelice jabolčnega kisa
- 1 čajna žlička soli
- 1/2 čajne žličke česnovega praška
- 1/2 čajne žličke čilija v prahu (po okusu)
Postopek
1 Nasekljajte mango, čili papriko in ingver.
2 V srednje velikem loncu združite narezane mango koščke, sesekljano čili papriko, ingver, rjavi sladkor, jabolčni kis, sol, česnov prah in čili v prahu.
3 Kuhajte na srednji temperaturi, dokler mango ne razpade in mešanica postane gostejša. To običajno traja približno 20-25 minut.
4 Ko je omaka kuhana, uporabite palični mešalnik ali prenesite omako v mešalnik in jo zmešajte v gladko pasto.
5 Preverite okus in po potrebi prilagodite s sladkorjem, soljo ali čilijem v prahu.
6 Pustite, da se omaka ohladi, nato jo shranite v sterilizirane kozarce. Hranite v hladilniku. Omako lahko prilagodite glede na svoje preference glede pekočnosti in sladkosti.
Slastni mango
Mango je tropsko sadje, ki izvira iz južne Azije. Sadež je velik z okroglim, podolgovatim ali jajčastim jedrom, obdanim z mehkim, sočnim mesom, ki spreminja barvo od rumene do oranžne, odvisno od sorte.
Mango ima sladek okus z nežno kislostjo in je bogat vir vitaminov A, C in B ter prehranskih vlaknin. Uporablja se svežega, v smoothijih, sadnih solatah, omakah, sladicah in celo v pikantnih jedeh.
Mango je bogat vir različnih hranil, vključno z:
- Vitamini: Mango vsebuje pomembne vitamine, kot so vitamin A, vitamin C, vitamin E in vitamini skupine B, zlasti vitamin B6.
- Minerali: Vsebuje minerale, kot so kalij, magnezij in nekatere sledi minerale, kot so baker in mangan.
- Antioksidanti: Mango vsebuje antioksidante, kot so beta-karoten, lutein in zeaksantin, ki pomagajo pri zaščiti celic pred poškodbami prostih radikalov.
- Prehranske vlaknine: Mango vsebuje prehranske vlaknine, ki so pomembne za zdravje prebavnega sistema.
Na splošno 100 gramov manga vsebuje približno 60-70 kalorij, k temu pa prispevajo naravni sladkorji in ogljikovi hidrati. Mango je zdrava izbira za našo prehrano.