Rižev narastek s skuto je prava paleta okusov in tekstur, ki bo zadovoljila vašo sladkoživost in vas ponesla nazaj v čase, ko so dišeči domači deserti bili nepogrešljiv del družinskega jedilnika.
Sestavine za rižev narastek s skuto
- 750 ml mleka
- 200 g riža
- 5 žlic sladkorja
- 2 vaniljeva sladkorja
- 3 jajca
- maslo za pekač
- 200 g nepasirane skute
- ščepec soli
- limonina lupinica
Postopek
1Mleko zlijemo v lonec z dnom proti prijemanju, dodamo ščepec soli in riž ter pustimo, da zavre, vmes večkrat premešamo. Pustimo, da riž rahlo vre in ga med stalnim mešanjem kuhamo do mehkega, približno 20 minut. Pazimo, da se nam ne prismodi, kuhanega odstavimo in pustimo, da se ohladi.
2Ločimo rumenjake in beljake in rumenjakom dodamo navaden in vaniljev sladkor ter jih penasto vmešamo. Ohlajenemu rižu dodamo stepene rumenjake, limonino lupinico in skuto ter vse skupaj dobro premešamo. Beljake stepemo v trd sneg in ga z lopatko nežno vmešamo v maso.
3Pečico segrejemo na 180°C. Pekač dobro namažemo z maslom in vanj vlijemo maso. Pečemo 45–50 minut, da se po vrhu lepo zlato-rumeno zapeče. Če se začne žgati, ga lahko pokrijemo s peki papirjem ali aluminijasto folijo in nadaljujemo s peko.