Polnjeni šampinjoni s sirom so priljubljena predjed, lahka večerja ali gurmanski prigrizek, ki ga lahko pripravite v manj kot 30 minutah. Zapečeni šampinjoni s topljenim sirom in zelišči so prava poslastica, ki navduši tako domače kot goste.
Sestavine za polnjene šampinjone s sirom (za 4 osebe)
- 500 g večjih šampinjonov
- 150 g naribanega sira (edamec, mozzarella ali gauda)
- 2 stroka česna
- 2 žlici olivnega olja
- 1 žlička suhega origana (ali svež timijan)
- 1 žlica drobtin
- 1 žlica nasekljanega peteršilja
- sol
- poper
Postopek
1Šampinjone očistimo z vlažno krpo. Previdno odstranimo bet, da nastane prostor za nadev. Bete drobno sesekljamo.
2V ponvi na olivnem olju popražimo sesekljane bete in česen (1–2 minuti). Odstavimo in primešamo nariban sir, drobtine, zelišča, sol, poper in nasekljan peteršilj.
3V vsak klobuk šampinjona nadevamo pripravljeno maso. Položimo jih na pekač, obložen s papirjem za peko.
4Pečico segrejemo na 190 °C (ventilatorsko 175 °C). Šampinjone pečemo 15–20 minut, dokler niso zlato zapečeni, sir pa se lepo stopi.
5Postrežemo kot samostojno jed, prilogo ali predjed. Odlični so tudi hladni!