Polenta z gnjatjo iz pečice je odlična, nasitna jed.
Sestavine
- 1 liter vode
- 40 dag koruznega zdroba – polente
- pest pšeničnega zdroba
- 3 rumenjaki
- 2 jajci
- 2 žlici masla sobne temperature
- skodelica sesekljane gnjati (salame ali klobase)
- velika pest peteršilja
- parmezan ali mocarela
Postopek
1Koruzni zdrob zmešamo s pšeničnim zdrobom. V vodo damo košček masla, ko zavre dodamo še sol in vsipamo mešanico zdroba. Mešamo in kuhamo, dokler se ne zgosti.
2Odstavimo, počakamo, da se ohladi, nakar zamešamo v polento 3 rumenjake. Pokrijemo.
3Žlico masla vmešamo z 2 rumenjakoma, da se speni in naraste. Primešamo še sneg 2 beljakov in sesekljano gnjat. Odišavimo s sesekljanim peteršiljem.
4V namaščen pekač prelijemo polento, po njej razgrnemo nadev. Postavimo v vročo pečico, da se lepo rumeno zapeče in po vrhu nastane skorjica. Vzamemo iz pečice in potresemo s parmezanom ali koščki mozarele. Zraven ponudimo solato.