Polenta po furlansko je tradicionalna jed iz severovzhodne Italije, ki zdruลพuje preproste sestavine in bogat okus. Klasiฤen furlanski naฤin priprave polente vkljuฤuje krompir, ki jedi doda edinstveno kremasto teksturo in polnost okusa.
Sestavine za polento po furlansko
- 500 g krompirja
- 200 g koruznega zdroba (polente)
- 1 l vode
- 1 ฤajna ลพliฤka soli
- 50 g masla (po ลพelji)
- nariban sir (npr. parmezan ali katerikoli sir)
Postopek
1Olupite krompir in ga nareลพite na manjลกe kose. Dajte ga v veฤji lonec z litrom vode in dodajte sol. Krompir kuhajte na srednjem ognju, dokler se popolnoma ne zmehฤa (pribliลพno 20 minut).
2Ko je krompir kuhan, ga z roฤno tlaฤilko pretlaฤite kar v vodi, v kateri se je kuhal. Ne odlijte vode โ prav ta krompirjeva “mokasta” voda je kljuฤna za avtentiฤno furlansko polento.
3Lonec postavite nazaj na nizek ogenj. Med stalnim meลกanjem poฤasi dodajajte koruzni zdrob. Meลกajte z leseno kuhalnico, da prepreฤite nastanek grudic. Kuhajte pribliลพno 30โ40 minut, dokler polenta ne doseลพe kremaste, a goste konsistence. ฤe postane pregosta, dodajte ลกe malo vroฤe vode.
4ฤe delate z instant polento, jo zakuhajte v vodo po navodilih iz embalaลพe.
5Na koncu vmeลกajte maslo, da polenta postane ลกe bolj kremasta, in po ลพelji dodajte nariban sir. Dobro premeลกajte.