Polenta po furlansko

Znam svetuje

Polenta po furlansko je tradicionalna jed iz severovzhodne Italije, ki zdruลพuje preproste sestavine in bogat okus. Klasiฤen furlanski naฤin priprave polente vkljuฤuje krompir, ki jedi doda edinstveno kremasto teksturo in polnost okusa.

Sestavine za polento po furlansko

  • 500 g krompirja
  • 200 g koruznega zdroba (polente)
  • 1 l vode
  • 1 ฤajna ลพliฤka soli
  • 50 g masla (po ลพelji)
  • nariban sir (npr. parmezan ali katerikoli sir)

Postopek

1Olupite krompir in ga nareลพite na manjลกe kose. Dajte ga v veฤji lonec z litrom vode in dodajte sol. Krompir kuhajte na srednjem ognju, dokler se popolnoma ne zmehฤa (pribliลพno 20 minut).

2Ko je krompir kuhan, ga z roฤno tlaฤilko pretlaฤite kar v vodi, v kateri se je kuhal. Ne odlijte vode โ€“ prav ta krompirjeva “mokasta” voda je kljuฤna za avtentiฤno furlansko polento.

3Lonec postavite nazaj na nizek ogenj. Med stalnim meลกanjem poฤasi dodajajte koruzni zdrob. Meลกajte z leseno kuhalnico, da prepreฤite nastanek grudic. Kuhajte pribliลพno 30โ€“40 minut, dokler polenta ne doseลพe kremaste, a goste konsistence. ฤŒe postane pregosta, dodajte ลกe malo vroฤe vode.

4ฤŒe delate z instant polento, jo zakuhajte v vodo po navodilih iz embalaลพe.

5Na koncu vmeลกajte maslo, da polenta postane ลกe bolj kremasta, in po ลพelji dodajte nariban sir. Dobro premeลกajte.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite