Bučna semena, ki jih, kadar kuhamo z bučo, nikakor ne smemo vreči stran. Vsebujejo veliko dobrih, nenasičenih maščobnih kislin, prehranskih vlaknin, antioksidantov in vitaminov (B2, E), magnezij, kalij, železo in cink. Če buč ne uporabljamo pogosto, lahko pečena semena pripravimo vsaj iz tiste, ki jo bomo rezljali za noč čarovnic.
Sestavine za pečena bučna semena – bučnice
- semena ene navadne buče
- sol po želji
Postopek
1Bučna semena izdolbemo iz buče, jih operemo, očistimo sredico buče, dobro osušimo in po želji in okusu tudi solimo (veliko bolj zdrava so, če jih ne solimo).
2Očiščena semena položimo na pekač, prekrit s peki papirjem, in pečemo v pečici, ki jo segrejemo na 160°C. Semena med peko trikrat premešamo in pečemo približno 30 minut, oziroma toliko časa, da postanejo zlato-rumeno zapečena.
3Najboljša so še topla, lupimo jih sproti in če jih kaj ostane, spravimo v steklen kozarec s pokrovom. Uporabimo jih lahko tudi za pripravo kruha s semeni ali jih potresemo na bučno juho.