Za malo drugaฤne testenine, kot smo jih vajeni, vam ponujamo recept za domaฤo orehovo omako. Orehov pesto s svojim intenzivnim a neลพnim okusom je enostaven za pripraviti, lahko ga uลพivamo tudi na rezinah sveลพega kruha z dobrim sirom.
Sestavine
- 150 g orehov
- 30 g pinjol
- 40 g sveลพe naribanega parmezana
- 40 g kruลกnih drobtin
- 1 strok ฤesna
- 150 ml mleka
- sol
- poper
- ekstra deviลกko oljฤno olje po okusu
Priprava
1V loncu zavremo vodo in vanj stresemo orehova jedrca, pustimo nekaj minut, nato jih vzamemo iz kropa, poloลพimo na papirnato brisaฤko in orehe olupimo.
2Kruลกne drobtinice nekaj minut namakamo v mleku, nato jih oลพamemo, da iztisnemo odveฤno tekoฤino. ฤesen olupimo in odstranimo notranji kalฤek.
3V mikser damo olupljene orehe, pinjole, parmezan, ฤesen, ลกฤepec soli, namoฤene drobtinice in miksamo, da dobimo gladko pasto.
4Postopoma dolivamo oljฤno olje, dokler ne dobimo ลพeljene gostote naลกega pesta. Poskusimo ga, po potrebi dosolimo, popopramo, lahko dodamo ลกe malo parmezana, za blaลพji okus, pa del olja nadomestimo z mlekom.
5Priprava je tako konฤana, pesto pomeลกamo s testeninami in uลพivamo v odliฤnem kosilu.