Obložena polenta so popečene rezine polente z zelenjavo, ki jih lahko postrežemo na pikniku poleg mesa iz žara. Je pa tudi odlična ideja, kako uporabiti polento, ki nam je ostala od kosila.
Polenta je jed, ki izvira iz Italije, narejena iz koruznega zdroba (koruzna moka). Tradicionalno se uporablja v italijanski in sredozemski kuhinji. Je priljubljena zaradi svoje vsestranskosti, saj jo lahko pripravite na različne načine – kremasto, čvrsto ali ohlajeno in nato narezano ter popečeno ali pa kot obloženo polento, kar bomo tudi storili.
Sestavine za obloženo polento
- 1 lonček instant polente
- 3 lončki vode
- sol
- oljčno olje
- 250 g šampinjonov
- 250 g češnjevih paradižnikov
- 1 strok česna
- sveža bazilika
- svež peteršilj
- sol
- poper
- maslo
Postopek
1Polento skuhamo v vreli soljeni vodi in jo prelijemo v ožjo pravokotno posodico ter pustimo, da se ohladi.
2Hladno polento pretresemo na desko in jo narežemo na centimeter debele rezine. V ponvi z dnom proti prijemanju segrejemo oljčno olje in na njem popečemo rezine polente z obeh strani.
3Gobe očistimo in narežemo, peteršilj in česen nasekljamo. V ponvi raztopimo košček masla in na njem popražimo gobe, da se zmehčajo. Primešamo peteršilj in česen, še malo popražimo, da česen zadiši in odstavimo.
4Paradižnike operemo in narežemo na četrtine. Malo jih posolimo in na hitro popražimo v ponvi na raztopljenem maslu. Primešamo nasekljano baziliko, premešamo in odstavimo.
5Popečeno polento zložimo na krožnik, obložimo z obema nadevoma in postrežemo. Pripravili smo obloženo polento!