Jesenska musaka z nam najljubšimi gobami.
Sestavine
- 5-6 srednje velikih krompirjev
- 500 g svežih jurčkov
- 3 stroki česna
- sol po okusu
- pest peteršilja
- 3 žlice drobtin
- 400 g mozzarele
- 1,5 dcl vode
- 1 jušna kocka (2 žlici domače vegete)
- 50 g masla
- 4 žlice oljčnega olja (lahko tudi navadno)
- pest sira za pizzo (ni nujno)
Priprava
1Jurčke očistimo, operemo, narežemo na tanke lističe in odcedimo. Na vročem olju jih dobro prepražimo skupaj z enim strokom česna. Krompir olupimo, narežemo na 5 mm debele kolobarje. V slani vodi ga na pol skuhamo in odcedimo.
2Peteršilj in česen sesekljamo in ju zmešamo skupaj z drobtinami. Naoljimo pekač, velik cca 20 x 20 cm, in pričnemo s polaganjem krompirja, jurčkov in mozzarele. Ko končamo s sirom, nadaljujemo s krompirjem. Vsako plast jurčkov potresemo z mešanico česna, peteršilja in drobtin. Na koncu vse skupaj zalijemo z vodo, v kateri smo raztopili jušno kocko ali domačo vegeto.
3Potresemo še s koščki masla, pokrijemo (če nimamo pekača s pokrovko, lahko uporabimo alu folijo) in pečemo 20 min na 180 °C. Nato odkrijemo in pečemo še 15 min. Takrat lahko ljubitelji sira povrhu potresejo še sir za pizzo, ki se lepo zapeče.