Mehki puhasti rogljički s sirom

Znam svetuje

Recept za mehke in puhaste rogljičke s sirom! Preprosti za pripravo, zlato-rjavi in neverjetno okusni. Idealni za zajtrk ali prigrizek.

Sestavine za mehke puhaste rogljičke s sirom

Za testo

  • 500 ml mlačnega mleka
  • 1 kocka svežega kvasa (40 g) ali 1 zavitek suhega kvasa
  • 1 čajna žlička sladkorja
  • 2 čajni žlički soli
  • 100 ml olja
  • 1 jajce
  • 1 kg moke (po potrebi dodajte malo več ali manj)

Za nadev

  • 200–300 g sira (po okusu: feta, skuta ali sveži sir)
  • 1 jajce (za povezavo nadeva, opcijsko)

Za premaz

  • 1 rumenjak
  • 2 žlici mleka
  • nariban sir (za posip, po želji)

Postopek

1V skledi zmešajte mlačno mleko, kvas in sladkor ter pustite stati 5–10 minut, da se aktivira in speni.

2V večjo skledo presejte moko, dodajte sol, olje, jajce in pripravljen kvas. Zamesite mehko, gladko testo in ga pokrijte s kuhinjsko krpo. Pustite vzhajati na toplem približno 1 uro, dokler ne podvoji volumna

3Vzhajano testo razdelite na 4 dele. Vsak del razvaljajte v krog in razrežite na 8 trikotnikov (kot pri pici). Na širši del vsakega trikotnika položite malo sira in jih zvijte v rogljičke.

4Rogljičke položite na pekač, obložen s papirjem za peko, in jih pustite vzhajati še 20 minut. Premažite jih z mešanico rumenjaka in mleka, po želji posujte z naribanim sirom. Pecite v predhodno segreti pečici na 200 °C približno 20–25 minut, dokler ne postanejo zlato-rjavi.

5Postrezite tople ali hladne, odlično se podajo k jogurtu ali skodelici čaja.

Nasveti

  • Za še bolj mehko testo – Po prvem vzhajanju ga še enkrat na hitro pregnetite in pustite vzhajati dodatnih 15 minut.
  • Za hrustljavo skorjico – Po peki jih rahlo premažite z maslom.
  • Različice nadeva – Poskusite z mešanico skute in zelišč ali dodajte šunko za slano različico.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite