Za ljubitelje tradicionalnih slovenskih jedi predstavljamo recept za okusen matevž. Matevž je avtentična jed, ki združuje sočnost krompirja in fižola v harmonično celoto. Ta priljubljena slovenska specialiteta ne navdušuje le s svojim okusom, ampak ima tudi korenine v bogati kulturni dediščini.
Poglejmo si bližje, kako pripraviti ta kulinarični zaklad in odkrijmo nekaj zanimivosti o matevžu, ki sega v čase, ko so se domači kuharji preizkušali z izjemnimi okusi in preprostimi sestavinami. Najraje ga imamo pozimi v spremstvu kislega zelja ali kisle repe, marsikdo pa nima nič proti kosu mesa ali kakšne klobase, ki odlično dopolnjuje to jed.
Sestavine za matevža
- 300 g krompirja
- 300 g fižola
- 1 žlička soli
- 0,3 dl masti ali oljčnega olja
Postopek
1Krompir olupimo, narežemo na majhne koščke, zalijemo s hladno vodo, ki je mora biti dovolj, da je popolnoma pokrit in ga posolimo.
2Na zmerni temperaturi ga kuhamo približno 20-25 minut, dokler ni popolnoma mehek.
3Če imamo suh fižol, ga večer prej namočimo in naslednji dan skuhamo do mehkega. Fižol solimo tik pred koncem, da nam ne popoka, v vodo pa dodamo lovorov list ali dva, za lažjo prebavo.
4Lahko pa uporabimo fižol iz konzerve, ki ga pred uporabo temeljito operemo.
5Kuhan krompir precedimo (prihranimo vodo, v kateri se je kuhal), mu dodamo fižol in vročo mast ali olje.
6Dobro pretlačimo in mešamo tako dolgo, da dobimo enakomerno zmes. Vmes dodajamo vodo, v kateri se je kuhal krompir.
7Lahko mu dodamo še kakšno začimbo, ki nam je všeč, recimo popražen česen, rožmarin ali popraženo čebulo. S tem jed še dodatno obogatimo.
8Postrežemo takoj – matevž lahko potresemo tudi s sveže nasekljanim peteršiljem.