Matevž

Znam svetuje

Za ljubitelje tradicionalnih slovenskih jedi predstavljamo recept za okusen matevž. Matevž je avtentična jed, ki združuje sočnost krompirja in fižola v harmonično celoto. Ta priljubljena slovenska specialiteta ne navdušuje le s svojim okusom, ampak ima tudi korenine v bogati kulturni dediščini.

Poglejmo si bližje, kako pripraviti ta kulinarični zaklad in odkrijmo nekaj zanimivosti o matevžu, ki sega v čase, ko so se domači kuharji preizkušali z izjemnimi okusi in preprostimi sestavinami. Najraje ga imamo pozimi v spremstvu kislega zelja ali kisle repe, marsikdo pa nima nič proti kosu mesa ali kakšne klobase, ki odlično dopolnjuje to jed.

Sestavine za matevža

  • 300 g krompirja
  • 300 g fižola
  • 1 žlička soli
  • 0,3 dl masti ali oljčnega olja

Postopek

1Krompir olupimo, narežemo na majhne koščke, zalijemo s hladno vodo, ki je mora biti dovolj, da je popolnoma pokrit in ga posolimo.

2Na zmerni temperaturi ga kuhamo približno 20-25 minut, dokler ni popolnoma mehek.

3Če imamo suh fižol, ga večer prej namočimo in naslednji dan skuhamo do mehkega. Fižol solimo tik pred koncem, da nam ne popoka, v vodo pa dodamo lovorov list ali dva, za lažjo prebavo.

4Lahko pa uporabimo fižol iz konzerve, ki ga pred uporabo temeljito operemo.

5Kuhan krompir precedimo (prihranimo vodo, v kateri se je kuhal), mu dodamo fižol in vročo mast ali olje.

6Dobro pretlačimo in mešamo tako dolgo, da dobimo enakomerno zmes. Vmes dodajamo vodo, v kateri se je kuhal krompir.

7Lahko mu dodamo še kakšno začimbo, ki nam je všeč, recimo popražen česen, rožmarin ali popraženo čebulo. S tem jed še dodatno obogatimo.

8Postrežemo takoj – matevž lahko potresemo tudi s sveže nasekljanim peteršiljem.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite