Pri nas sicer manj znana priloga, v sosednji Italiji jo pa poznajo pod imenom Capunsei.
Sestavine
- 500 g suhega kruha
- 2 jajci
- 50 g masla
- 25 g sveže naribanega parmezana
- 400 ml goveje juhe
- žlička muškatnega oreška
- sol
Preliv
- pest svežega žajblja
- 50 g masla
- 50 g sveže naribanega parmezana
Postopek
1Star kruh zmeljemo v drobtine. Primešamo malo soli in muškatni orešek. Maslo stopimo in ga prilijemo drobtinam. Dobro zmešamo, najlažje kar s prsti, da drobtine vpijejo maslo.
2Juho zavremo in jo zlijemo na drobtine. Dobro premešamo, pustimo, da se malo ohladi, nato primešamo še parmezan in jajci. Dobro premesimo, da dobimo homogeno zmes, oblikujemo v hlebček in pustimo počivati dve uri.
3Po dveh urah testo razdelimo na manjše dele in z mokrimi rokami, med dlanmi oblikujemo svaljke.
4V večjem loncu zavremo vodo, krop osolimo in vanj dajemo kruhove svaljke. Kuhani so takoj, ko priplavajo na vrh. Poberemo jih s penovko in damo na krožnike.
5Naše svaljke lahko postrežemo s poljubno omako. Lahko pa na ponev damo maslo in nasekljane žajbljeve liste, nekaj minut cvremo in žajbljevo maslo polijemo po svaljkih. Potresemo še s sveže naribanim parmezanom in postrežemo.