Okusen in zabaven način, kako pripraviti krompir, je zagotovo v ustvarjanju čarobnih krompirjevih vrtincev. Ta recept navdušuje s svojo privlačno obliko in edinstvenim postopkom priprave. Krompirjevi vrtinci so odličen način, da običajen krompir preobrazimo v nekaj posebnega.
Postrezite jih s pikantno omako za tiste, ki imajo radi malo večji izziv, ali pa z jogurtovo omako za tiste, ki se želijo osvežiti med grižljaji. Krompirjevi vrtinci so odlična izbira za družabna srečanja, zabave ali preprosto kot poseben prigrizek, ki bo očaral vaše goste.
Sestavine za krompirjeve vrtinčke
- 1/2 kg kuhanega krompirja
- 40 g sveže naribanega parmezana
- 1 jajce
- 3-4 žlice mleka
- 10 g koruznega škroba
- 1 žlička soli
- 1/4 žličke popra ali čilija v prahu
- olje za cvrtje
Postopek
1Krompir olupimo, narežemo na kocke, malo posolimo in skuhamo do mehkega, kar traja približno 20 minut.
2V večji skledi ga dobro pretlačimo z vilicami. Dodamo parmezan, jajce, mleko, poper, koruzni škrob in dobro premešamo, da dobimo enakomerno zmes. Če je pregosta, dodamo še malo mleka.
3V široki ponvi segrejemo olje za cvrtje. Tega mora biti dovolj, da spirale v njem plavajo. Olje ne sme biti prevroče – preverimo ga tako, da vanj pomočimo ročaj kuhalnice. Ko se okoli njega delajo rahli mehurčki, je olje pravšnje.
4Krompirjevo maso naložimo v dresirno vrečko, ki ima pol centimetra veliko odprtino.
5V segreto olje brizgamo krompirjevo zmes v obliki spirale. Naenkrat cvremo dve ali tri, med seboj se ne smejo dotikati.
6Cvremo dve minuti, do zlato rumene barve, nato jih obrnemo in pocvremo še na drugi strani.
7Iz olja jih pobiramo s penovko in odlagamo na papirnate brisače, da vpijejo odvečno olje.
8Pripravimo še omako in uživajmo.