Jajca v žolci oziroma aspiku so zelo dobra jed za katerekoli praznike, pa naj bo to Velika noč, božič ali rojstni dan.
Jajca v žolci in njihov okus
Jajca v žolci se odlikujejo po osvežujočem okusu, ki ga ustvari želatina za aspik z dodatkom limoninega soka. Slanica, pripravljena s črnim poprom, lovorjem, timijanom, sladkorjem in kisom, dopolni okusno kombinacijo.
Zelenjava, kot so korenje, čebula, rdeča paprika, grah in zelena, prinašajo dodaten okus in teksturo, medtem ko kuhana šunka prispeva s svojim bogatim mesnatim okusom. Skupaj tvorijo harmonično jed z rahlo pikantnostjo in izrazitimi okusi, ki jih je prijetno uživati.
Jajca v žolci so vsestransko uporabna jed, ki jo lahko uživate na več načinov:
- Hladna predjed: Postrezite jajca v žolci hladna kot elegantno predjed. Narežite jih na rezine ali kocke in okrasite s svežimi zelišči.
- Topla predjed ali prigrizek: Segrejte jajca v žolci in jih postrezite kot toplo predjed ali prigrizek. Lahko jih ponudite z dodatki, kot so kruh ali krekerji.
- Pikantna solata: Narežite jajca v žolci na manjše kocke in jih dodajte solatam za dodaten okus in beljakovine.
- Mešanica za sendviče: Uporabite jajca v žolci kot sestavino v mešanici za sendviče ali pečenke.
- Pikantna nadev za kruhke: Postrezite jih na rahlo popečenih kruhkih kot pikanten nadev.
- Priloga k mesu: Jajca v žolci so lahko odlična priloga k različnim mesnim jedem, kot so pečenka ali piščanec.
Prehranska vrednost recepta
Spodaj je približna ocena prehranskih vrednosti za porcijo jajc v žolci (približno 4 do 6 porcij):
- Energijska vrednost: Približno 200-250 kcal
- Beljakovine: Približno 15-20 g
- Ogljikovi hidrati: Približno 10-15 g
- Maščobe: Približno 10-15 g
- Vlaknine: Približno 3-5 g
Recept za jajca v žolci prinaša uravnoteženo prehransko vrednost s kakovostnimi beljakovinami iz jajc in šunke. Raznolika zelenjava, vključno s korenjem, čebulo, grahom, zeleno in rdečo papriko, prispeva vitamine, minerale in vlaknine.
Želatina, uporabljena za žolco oziroma aspik, lahko vsebuje dodatne beljakovine in doda teksturo jedem. Limonin sok ponudi osvežujoč okus in dopolni recept z dodatno količino vitamina C.
Sestavine za jajca v žolci
- 50 g želatine za aspik
- 2 žlici limoninega soka
- sol
- 150 g korenja
- 1 čebula
- 5 jajc
- 200 g kuhane šunke
- 100 g graha
- 1 steblo zelene
- 1 rdeča paprika
za slanico
- žlica vegete
- 5 zrn črnega popra
- 2 lovor lista
- 2 vejici timijana
- 3 žlice sladkorja
- 3 žlice kisa
- 200 ml vode
- sol
- poper
Postopek
1Najprej pripravimo žolco. V lonec vlijemo 700 ml hladne vode, dodamo želatino in pustimo, da nabrekne, 30-40 minut. Nato segrejemo na nižji temperaturi, 85 stopinj (ne sme zavreti). Začinimo z limoninim sokom in soljo ter pustimo, da se ohladi.
2Zmešamo sestavine za slanico in kuhamo 10 minut ter po potrebi začinimo s soljo in poprom. V slanico dodamo očiščeno in narezano korenje, na kocke narezano zeleno, rdečo papriko in kuhano šunko ter nasekljano čebulo. Zelenjavo pustimo v slanici vsaj 20 minut.
3Medtem trdo skuhamo jajca, kar traja 10-12 minut. Ohladimo jih in olupimo. Pripravimo kalup.
4Na dno vlijemo 1cm debelo plast žolce in kalup postavimo v hladilnik, da se strdi. Na plast žolce položimo jajce, ki ga narežemo na debelejše rezine ali pa samo na polovico, in 1/3 zelenjave (brez slanice), vključno z grahom. Dodamo toliko žolce, da prekrije zelenjavo in pustimo, da se strdi v hladilniku.