Grahova omaka je veฤ kot le zelenjavna priloga โ je kremasta, hranljiva in presenetljivo bogata z okusom. Z dodatkom maskarpone sira, ฤesna in kanฤka sladke smetane dobi prefinjeno teksturo, ki se odliฤno poda k riลพu, testeninam ali celo peฤeni zelenjavi. Pripravite jo v manj kot 20 minutah โ popolna izbira za hitro, domaฤe kosilo.
Sestavine za grahovo omako
- 400 g graha (iz konzerve)
- 1 ลพlico masla
- 3 stroke ฤesna
- 2 dl sladke smetane
- 1 ลพlica maskarpone sira (ฤe ga nimate, uporabite mehki sir)
- 1 ลพlica suลกene juลกne zelenjave
- poper
- muลกkatni oreลกฤek
- sol
- 1 dl vroฤe vode
- indijski oreลกฤki po ลพelji (celi ali mleti)
Postopek
1Maslo razpustite na vroฤi ponvi in mu dodajte nasekljan ฤesen. Popraลพite ga le toliko, da zadiลกi in dodajte odcejen grah.
2Premeลกajte in dodajte juลกno zelenjavo, muลกkatni oreลกฤek in poper. Prilijte sladko smetano, po malem dodajajte vroฤo vodo, da bo omaka gosta ravno toliko, kot ลพelite. Dobro premeลกajte in dodajte maskarpone sir.
3Kuhajte toliko, da se omaka nekoliko zreducira, zgosti. S paliฤnim meลกalnikom zmiksajte grah, da postane omaka kremasta. Posolite in po potrebi ลกe malo pokuhajte, ฤe je omaka preveฤ tekoฤa. Dodajte ลกe pest mletih ali celih indijskih oreลกฤkov.
4Grahova omaka je tako pripravljena kot priloga ali omaka.