Glazirano korenje je preprosta in barvita priloga, ki zdruลพuje naravno sladkobo korenja z maslom, ฤesnom in aromatiฤnimi zeliลกฤi. Med kuhanjem se korenje neลพno karamelizira, postane mehko, sijoฤe in polnega okusa. Odliฤno se poda k peฤenemu mesu, ribam ali vegetarijanskim jedem, ko ลพelite dodati nekaj sveลพine in barve na kroลพnik.
Sestavine za glazirano korenje (za 4 osebe)
- 500 g korenja
- 25 g masla
- 2 stroka ฤesna (cela)
- 2 vejici sveลพega timijana
- 1 vejica sveลพega peterลกilja
- 10 g rjavega sladkorja
- voda po potrebi
- sol
- poper
Postopek
1Korenje olupite in po dolลพini nareลพite na enakomerne palฤke. V veฤji ponvi na srednji temperaturi stopite maslo. Dodajte cela stroka ฤesna in pustite, da zadiลกi.
2Dodajte korenje in ga enakomerno razporedite po ponvi, da se ne prekriva. Zalijte s toliko vode, da so korenฤki tik pokriti. Zaฤinite s soljo, poprom, sladkorjem in timijanom. Pokrijte ponev in kuhajte pribliลพno 10 minut na niลพji temperaturi, da se korenje zmehฤa.
3Odstranite pokrov in kuhajte na viลกji temperaturi ลกe pribliลพno 5 minut, da voda povre in korenje postane lepo glazirano ter rahlo karamelizirano. Veฤkrat premeลกajte ali neลพno pretresejte ponev, da se enakomerno zapeฤe z vseh strani.
4Pred serviranjem odstranite ฤesen in timijan, potresite s sesekljanim sveลพim peterลกiljem ter postrezite kot toplo prilogo k mesnim ali zelenjavnim jedem.
Nasveti za popolno glazirano korenje
โข Za intenzivnejลกi okus lahko uporabite med namesto sladkorja.
โข Za sveลพ okus dodajte nekaj kapljic limoninega soka tik pred serviranjem.
โข Za popolno teksturo uporabite mlado korenje, ki se hitreje skuha in lepลกe glazira.
โข ฤe ลพelite pikantno razliฤico, dodajte ลกฤepec kajenskega popra ali ingverja.
Pogosta vpraลกanja (FAQ)
Lahko pripravim glazirano korenje vnaprej?
Seveda. Glazirano korenje lahko skuhate dan prej in ga tik pred serviranjem samo pogrejete na ponvi ali v mikrovalovni peฤici.
S katerimi jedmi se glazirano korenje najbolje poda?
Najbolje se poda k peฤenemu piลกฤancu, puranu, svinjskemu fileju, ribam ali kot priloga k zelenjavnim jedem in riลพotam. Zaradi sladkastega okusa lepo dopolni tudi zaฤinjene jedi.
Katero korenje je najboljลกe za to jed?
Najboljลกe je uporabiti mlado, sveลพe korenje, saj ima neลพno teksturo in naravno sladkobo, ki se pri glaziranju ลกe poudari.