Glazirano korenje – popolna priloga za vsako jed

Znam svetuje

Glazirano korenje je preprosta in barvita priloga, ki zdruลพuje naravno sladkobo korenja z maslom, ฤesnom in aromatiฤnimi zeliลกฤi. Med kuhanjem se korenje neลพno karamelizira, postane mehko, sijoฤe in polnega okusa. Odliฤno se poda k peฤenemu mesu, ribam ali vegetarijanskim jedem, ko ลพelite dodati nekaj sveลพine in barve na kroลพnik.

Sestavine za glazirano korenje (za 4 osebe)

  • 500 g korenja
  • 25 g masla
  • 2 stroka ฤesna (cela)
  • 2 vejici sveลพega timijana
  • 1 vejica sveลพega peterลกilja
  • 10 g rjavega sladkorja
  • voda po potrebi
  • sol
  • poper

Postopek

1Korenje olupite in po dolลพini nareลพite na enakomerne palฤke. V veฤji ponvi na srednji temperaturi stopite maslo. Dodajte cela stroka ฤesna in pustite, da zadiลกi.

2Dodajte korenje in ga enakomerno razporedite po ponvi, da se ne prekriva. Zalijte s toliko vode, da so korenฤki tik pokriti. Zaฤinite s soljo, poprom, sladkorjem in timijanom. Pokrijte ponev in kuhajte pribliลพno 10 minut na niลพji temperaturi, da se korenje zmehฤa.

3Odstranite pokrov in kuhajte na viลกji temperaturi ลกe pribliลพno 5 minut, da voda povre in korenje postane lepo glazirano ter rahlo karamelizirano. Veฤkrat premeลกajte ali neลพno pretresejte ponev, da se enakomerno zapeฤe z vseh strani.

4Pred serviranjem odstranite ฤesen in timijan, potresite s sesekljanim sveลพim peterลกiljem ter postrezite kot toplo prilogo k mesnim ali zelenjavnim jedem.

Nasveti za popolno glazirano korenje

โ€ข Za intenzivnejลกi okus lahko uporabite med namesto sladkorja.
โ€ข Za sveลพ okus dodajte nekaj kapljic limoninega soka tik pred serviranjem.
โ€ข Za popolno teksturo uporabite mlado korenje, ki se hitreje skuha in lepลกe glazira.
โ€ข ฤŒe ลพelite pikantno razliฤico, dodajte ลกฤepec kajenskega popra ali ingverja.

Pogosta vpraลกanja (FAQ)

Lahko pripravim glazirano korenje vnaprej?

Seveda. Glazirano korenje lahko skuhate dan prej in ga tik pred serviranjem samo pogrejete na ponvi ali v mikrovalovni peฤici.

S katerimi jedmi se glazirano korenje najbolje poda?

Najbolje se poda k peฤenemu piลกฤancu, puranu, svinjskemu fileju, ribam ali kot priloga k zelenjavnim jedem in riลพotam. Zaradi sladkastega okusa lepo dopolni tudi zaฤinjene jedi.

Katero korenje je najboljลกe za to jed?

Najboljลกe je uporabiti mlado, sveลพe korenje, saj ima neลพno teksturo in naravno sladkobo, ki se pri glaziranju ลกe poudari.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite