Med idejami, kako uporabiti star kruh, so krutoni. Uporabni in slastni so na solatah ali v zelenjavnih in govejih juhah. Uporabimo lahko kateri koli kruh, z ali brez skorje, lažje pa jih naredimo s starim kot svežim kruhom. Lahko jim dodajamo različne začimbe, spečemo na maslu ali oljčnemu olju, v pečici ali na ponvi – vedno bodo dobri.
Sestavine za domače krutone
- 3 debelejše rezine kruha
- 3 žlice oljčnega olja
- groba sol po okusu
Postopek
1Pečico segrejemo na 180°C, pekač obložimo s peki papirjem.
2Kruhove rezine narežemo na enakomerno velike kocke in jih v skledi premešamo z oljem in soljo.
3Razporedimo jih po peki papirju tako, da se ne prekrivajo in pekač potisnemo v pečico.
4Pečemo 5 minut, jih obrnemo in pečemo še 3-4 minute, da se z vseh strani lepo, zlato rjavo zapečejo.
5Če se nam ne ljubi prižigati pečice, ponev namastimo z žlico olja ali masla in jo segrejemo. Vanjo stresemo pripravljene kruhove kocke, eno plast naenkrat. Ob stalnem mešanju jih pražimo približno 5 minut, da se z vseh strani lepo, hrustljavo zapečejo.
6Pečene ohladimo in shranimo v neprodušno posodo, da se ne navzamejo vlage. Najbolje je, če jih pripravljamo sproti in uporabimo sveže pečene.