Čemažev pesto je vitaminska bomba, shranjena tudi za čase, ko svežih čemaževih listov ne najdemo več.
Sestavine za čemažev pesto
- 80 g pinjol
- 400 g listov čemaža
- 80 g naribanega dobrega parmezana
- oljčno olje
- sol in poper
Postopek
1Pinjole prepražimo, liste čemaža sesekljamo, parmezan pa naribamo.
2Dodamo toliko olja, da je zmes srednje gosta. Po okusu je lahko tako gostejša kot redkejša. Po želji solimo in popramo.
3Napolnimo čiste, sterilizirane steklene kozarčke, in sicer do vrha. Po vrhu čemaževega pesta polijemo še oljčnega olja, da pesto ni “na suhem”.
4Shranimo na hladnem.
Nasvet
5Čemaž lahko uporabimo tudi kot namaz. Uporabimo navadni jogurt, nekaj žlic pasirane skute in sesekljane liste čemaža. Količina čemaža je odvisna od naših želja in okusov.