Vloženi jajčevci se odlično obnesejo v okusnih solatah, hladnih solatah iz testenin, pa tudi kot priloga k pečenemu mesu. Pa še namig za oljčno olje, ki ostane za njimi: uporabimo ga za solatno polivko ali pa z njim obogatimo mesne, ribje in zelenjavne jedi.
Sestavine
- 3 kg jajčevcev
- 9 dl kisa za vlaganje
- 15 dl vode
- 3 žličke poprovih zrn
- 18 dl oljčnega olja
- 12 strokov česna
- šopek svežega timijana
Postopek
1Jajčevce operemo, očistimo in osušimo. Narežemo jih na približno pol centimetra debele kolobarje. Zložimo jih v cedilo, posolimo in pustimo stati vsaj 2 uri (lahko tudi čez noč), da izločijo vodo in grenke snovi.
2Kolobarje jajčevcev speremo pod tekočo vodo in obrišemo s papirnato brisačko. Na ogenj pristavimo velik lonec s kisom, vodo, porovimi zrni, 1 dl olja in soljo. Ko tekočina zavre, v lonec dodamo nekaj kolobarjev jajčevcev in jih blanširamo toliko časa, da posteklenijo. S penovko jih pobiramo iz tekočine in zlagamo na papirnate kuhinjske brisače, da se temeljito odcedijo.
3Kozarce dobro operemo in steriliziramo v pečici na 100°C. Pokrovčke prekuhamo.
4Česnove stroke olupimo in drobno sesekljamo. Vejice timijana po potrebi operemo in dobro osušimo. Lahko uporabimo tudi sušenega, že zdrobljenega. V veliki skledi zmešamo preostalo olje, česen in timijan. Dodamo odcejene kolobarje in vse skupaj z rokami nežno, a dobro premešamo. Jajčevce nato zložimo v sterilizirane kozarce. Prelijemo jih z mešanico oljčnega olja, česna in timijana. Preden kozarce zapremo, jih z dnom dobro potolčemo ob kuhinjsko desko ali drugo delovno površino, da iztisnemo čim več zračnih mehurčkov.
5Vložene jajčevce hranimo v temnem, suhem in hladnem prostoru.