Ideja za okusno kosilo, enostavno za pripravo pa vseeno malo drugačno od klasičnega nedeljskega kosila.
Sestavine za lignje s krompirjem v pečici
- 1 kg očiščenih lignjev
- 1 kg krompirja
- 2 dcl suhega belega vina
- 3 stroki česna
- oljčno olje
- šopek peteršilja
- rožmarin
- bazilika
- majaron
- sol
- poper
Postopek
1Krompir olupimo in narežemo na kose, česen in vse začimbe sesekljamo. Jed bo okusnejša, če uporabljamo sveže začimbe.
2Za peko rabimo posodo s pokrovom. V njej segrejemo olje in vanjo dame vse sestavine: krompir, lignje, česen in vse začimbe, razen soli. Pečico predgrejemo na 230 stopinj, in pokrito pečemo 30 minut.
3Po pol ure posodo odkrijemo, če je preveč tekočine, jo malo odlijemo, tako da je ostane približno en deciliter, solimo, zalijemo z belim vinom in zmanjšamo temperaturo na 200 stopinj. Odkrito pečemo še približno 15-20 minut, vmes večkrat premešamo. Lignji se nam ne smejo posušiti, ampak morajo biti skozi v tekočini.
4Na krožniku lahko še malo pokapljamo z oljčnim oljem (domačim) in postrežemo s solato.