Za najboljše vložene breskve izberemo zrele, po možnosti domače breskve, čvrste in polnega okusa.
Sestavine za vložene breskve
- 2 kg breskev
- 800 ml vode
- 350 g sladkorja
- 1 neškropljena limona
Postopek
1Kozarce in pokrovčke, v katerih bomo shranili marelice steriliziramo. Najlažje to storimo, da jih za 10 minut postavimo v pečico, segreto na 100°C.
2Breskve operemo in izberemo zrele, zdrave sadeže. V velikem loncu zavremo 2 litra vode in v krop stresemo breskve. Pustimo minuto, nato jih odcedimo in potopimo v mrzlo vodo. Tak bo olupek kar zdrsnil z njih. Prerežemo jih na polovice in odstranimo koščice.
3V loncu zavremo 800 ml vode, sladkor in limonino lupinico, ko pa zavre in se sladkor stopi dodamo še breskve. Kuhamo 2 minuti, nato breskve razporedimo v kozarce. Zalijemo jih s sirupom, v katerem so se kuhale in kozarčke dobro zapremo.
4V višji pekač nalijemo 3 cm vode, vanje damo zaprte kozarčke in jih postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 70°C. Po 10 minutah pečico izklopimo in pustimo, da se kompot ohladi v pečici.
Nasvet
Breskvam lahko dodajamo cimetove paličke, limonino travo ali klinčke.