Pomarančna marmelada je nepogrešljiva sopotnica kuharic in kuharjev.
Sestavine za pomarančno marmelado
- 1,5 kg neškropljenih pomaranč
- 200 g neškropljenih limon
- 2,5 litra vode
- 1,6 kg sladkorja
Priprava
1Pomaranče in limone dobro operemo, razpolovimo, očistimo vseh belih delcev in narežemo na tanke rezine. Koščice poberemo, damo jih v kos gaze in zavežemo v mošnjiček. V koščicah je namreč veliko pektina, ki poskrbi, da se marmelada zgosti. Narezano sadje, skupaj s sokovi položimo v lonec
2Prilijemo vodo in mešanico med večkratnim mešanjem zavremo. Odstavimo s štedilnika in vmešamo sladkor, da se raztopi. Pokrijemo in pustimo stati čez noč pri sobni temperaturi.
3
Naslednji dan v mešanico položimo mošnjiček s koščicami in ponovno zavremo. Zmanjšamo temperaturo in pokrijemo. Dušimo dve uri, vmes večkrat premešamo. Po dveh urah povečamo temperaturo, odkrijemo in vremo še pol ure. Vmes pobiramo pene, ki se nabirajo na vrhu.
4Naredimo test, če je marmelada dovolj gosta. Na dobro ohlajen krožnik z žlico namažemo sloj marmelade, s prstom rahlo pritisnemo in če se naguba, je marmelada pripravljena. Če ni, nadaljujte s kuhanjem še 15 minut in ponovno preizkusite.
5Marmelado nalijemo v čiste, vroče kozarce in dobro zapremo. Pokrite počasi ohlajamo.