Pesto iz posušenega paradižnika je dobrota, ki jo doma zlahka naredimo. Močan sladkast okus se odlično sklada z oreščki domala vseh vrst, ki mu odvzamejo nekaj sladkosti ter dodajo kanček grenkobe, pa tudi s slanim sirom kot sta parmezan ali pekorino, nekaj česna in veliko oljčnega olja.
Uporabite ga na kruhu, pici, testeninah, na pečeni zelenjavi ali mesu, kot dodatek juham …
Sestavine
- 1/2 skodelice pinjol, mandljev ali indijskih oreščkov – mandlje pred uporabo namočite in jim olupite kožico
- 1 skodelica posušenih paradižnikov v olju
- 3 olupljeni in narezani stroki česna
- 3/4 skodelice naribanega parmezana
- 1/2 žličke soli
- 1/4 žličke mletega popra
- 1/4 žličke zdrobljenega čilija (po želji, seveda)
- 1 do 2 vloženi pečeni rdeči papriki (ali 1/4 skodelice – paprike dodate po želji)
- 1/2 skodelice dobrega domačega oljčnega olja
Postopek
1Sprva le polovico posušenih paradižnikov damo v blender ter dodamo ostale sestavine, le oljčnega olja še ne. Ko se lepo sesekljajo, dodamo še ostale posušene paradižnike, tudi njihovo olje, v katerem so ležali. Ko blender že deluje, prilijemo oljčno olje. Kmalu se bo vse povezalo v enotno zmes.
2Če želite, lahko izbrane oreščke pred uporabo prepražite v vroči pečici ali na vroči ponvi in brez olja. Trajalo bo približno 6 minut. Vmes jih mešajte, ogenj naj bo srednje jakosti. Če jih prepražimo, bodo izpustili več eteričnih olj, postali bolj aromatični in prispevali k boljšemu pestu. Uporabimo jih, ko se ohladijo, in nadaljujemo s postopkom po receptu.
3Pesto od posušenih paradižnikov naj na koncu ne bi bil podoben pireju, razen če vam je takšna tekstura res všeč. Načeloma pa naj ostanejo vidni koščki paradižnika.
4Če želimo bolj tekoč pesto, dodamo malo piščančje juhe – dozirajte po žličkah, dokler ne boste zadovoljni.
4Pesto lahko shranimo v majhnih, steklenih kozarčkih v hladilniku – dober bo še 1 teden. V zmrzovalniku bo zdržal 3 mesece.