Črni ribez vsebujejo veliko koristnih vitaminov in mineralov, da jih ne uničimo, marmelade ne kuhamo prav dolgo. Pri pripravi marmelade pa je treba skrbno izbrati sadeže, biti morajo zreli in zdravi. Črni ribez vsebuje precej naravnega pektina, zato jo lahko pripravimo tudi z navadnim sladkorjem, vendar bo potrebno malo dlje kuhati.
Sestavine
- 1 kg jagod črnega ribeza
- 1/2 kg želirnega sladkorja
Postopek
1Jagode črnega ribeza osmukamo, odstranimo vse liste in smeti in jih operemo. Temeljito jih osušimo in zmeljemo v mešalniku. Potresemo s sladkorjem, dobro premešamo in pustimo dve uri, da se sestavini dobro prepojita in sladkor stopi.
2Sadno kašo prelijemo v lonec in ob stalnem mešanju, kuhamo 10 minut.
3Manjše kozarčke, skupaj s pokrovčki, steriliziramo v pečici na 100°C in vanje prelijemo še vročo marmelado. Dobro zatisnemo pokrovčke in pokrijemo, da se počasi ohlaja.