Bezgove jagode so izjemno zdravilne, ljudje pa lahko njihove koristne sestavine uživamo šele, ko jih primerno obdelamo. Ne zobajmo svežih jagod, v obliki marmelade pa nam bodo zaradi vitamina B1 oziroma tiamina krepile živce in odpravljale malodušje čez vso dolgo zimo.
Sestavine za marmelado iz bezgovih jagod
- 2 kg bezgovih jagod
- 2 dcl vode
- 500 g sladkorja
Postopek
1Bezgove jagode pretlačimo. Dodamo vodo, malo pokuhamo, primešamo sladkor ter zmes ob stalnem mešanju na hitro prevremo. Ko tekočina izpari, marmelado spravimo v sterilizirane steklene kozarce.
2Kozarce pred uporabo damo v pečico, segreto na 100 stopinj Celzija, ter jih pustimo eno uro. Še vroče jih z marmelado napolnimo vse do vrha in tesno zatisnemo pokrov. Obrnemo jih na glavo, pokrijemo z odejo in počakamo, da se ohladijo. Zatem jih hranimo v suhem in hladnem prostoru.