Bezgove jagode so izjemno zdravilne, ljudje pa lahko njihove koristne sestavine uลพivamo ลกele, ko jih primerno obdelamo. Ne zobajmo sveลพih jagod, v obliki marmelade pa nam bodo zaradi vitamina B1 oziroma tiamina krepile ลพivce in odpravljale maloduลกje ฤez vso dolgo zimo.
Sestavine za marmelado iz bezgovih jagod
- 2 kg bezgovih jagod
- 2 dcl vode
- 500 g sladkorja
Postopek
1Bezgove jagode pretlaฤimo. Dodamo vodo, malo pokuhamo, primeลกamo sladkor ter zmes ob stalnem meลกanju na hitro prevremo. Ko tekoฤina izpari, marmelado spravimo v sterilizirane steklene kozarce.
2Kozarce pred uporabo damo v peฤico, segreto na 100 stopinj Celzija, ter jih pustimo eno uro. ล e vroฤe jih z marmelado napolnimo vse do vrha in tesno zatisnemo pokrov. Obrnemo jih na glavo, pokrijemo z odejo in poฤakamo, da se ohladijo. Zatem jih hranimo v suhem in hladnem prostoru.