Aronije ni nikoli dovolj in tokratni recept potrjuje, kako raznovrstna je njena uporaba.
Sestavine za marmelado iz aronije, robidnic in jabolk
- 40 dag aronije
- 40 dag robidnic
- 3 dcl jabolčnega nesladkanega soka
- 2 vaniljeva sladkorja ali ves vaniljev strok
- 1 neškropljena limona ali limeta
- 50 dag sladkorja
- 1/2 kg želirnega sladkorja
Postopek
1Aronije in robidnice nežno operite, da se ne zmečkajo in ne odplahnete njihove dragocene sestavine.
2V posodo najprej dajte aronijo, prelijte jo z vodo ravno toliko, da gleda čeznje in jih kuhajte, dokler se ne zmehčajo, kar traja približno 15 minut. Zatem dodajte robidnice ter kuhajte naprej, dokler se še te ne zmehčajo. Kuhano zmes prepasirajte.
3Dodajte jabolčni sok, sladkor, vaniljo, sok in lupinico limone ali limete ter na zmernem ognjukuhajte naprej.
4Ob koncu kuhanja dodajte želirni sladkor. Ugasnite ogenj, dobro premešajte ter še vročo marmelado vlijte v sterilizirane steklene kozarce in jih dobro zaprite. Pokrijte jih z odejo ali čim drugim primernim in počakajte, da se ohladijo na sobno temperaturo.
5Prestavite jih v suh in hladen prostor ter postopoma v njih uživajte.