Marmelada iz aronije in jabolk – popolno ravnovesje med trpkim in sladkim

Znam svetuje

This post is also available in: English (Angleลกฤina) Hrvatski (Hrvaลกki)

Marmelada iz aronije in jabolk โ€“ popolno ravnovesje med trpkim in sladkim je ฤudovita domaฤa poslastica, ki zdruลพuje bogat okus aronije in naravno sladkost jabolk. ฤŒeprav je aronija nekoliko trpka, se z jabolki spremeni v harmoniฤno marmelado polnega okusa in ฤudovite temno vijoliฤne barve. Poleg tega je prava zakladnica antioksidantov in vitaminov, zato ni le okusna, ampak tudi zdrava izbira za vsak dan.

Sestavine za marmelado iz aronije in jabolk (za pribliลพno 6 kozarcev)

  • 1 kg aronije
  • 400 g jabolk
  • 600 ml vode
  • 1 kg sladkorja
  • 1 ลพliฤka cimeta

Postopek

1Jagode aronije oฤistite pecljev, dobro operite in odcedite. Nato jih za pribliลพno pet minut potopite v vrelo vodo, da zmehฤate lupino โ€“ tako bodo kasneje sprostile veฤ soka in se laลพje zmehฤale.

2Aronijo precedite in jo stresite v veฤji lonec. Potresite jo z dvema tretjinama sladkorja, premeลกajte, pokrijte in pustite stati nekaj ur ali ฤez noฤ, da spusti sok.

3Jabolka olupite, odstranite peลกฤiลกฤa in jih naribajte. Dodajte preostali sladkor, premeลกajte in pustite stati vsaj eno uro, da se sladkor raztopi in jabolka spustijo sok.

4Naslednji dan aronijo in jabolka zdruลพite v loncu, dodajte vodo ter kuhajte na zmernem ognju pribliลพno 20 minut, dokler se sadje ne zmehฤa. Nato maso s paliฤnim meลกalnikom zmeljite do ลพelene gostote.

5Dodajte cimet in kuhajte ลกe 5โ€“10 minut, da se marmelada zgosti. Gostoto preverite s kapljico na hladen kroลพnik โ€“ ฤe se ne razlije, je pripravljena.

6Vroฤo marmelado nalijte v sterilizirane kozarce, jih dobro zaprite in postavite na glavo za nekaj minut, da se zaprejo. Pustite, da se poฤasi ohladijo pod kuhinjsko krpo.

7Ko se marmelada popolnoma ohladi, jo shranite v temen in hladen prostor. Odprto hranite v hladilniku in porabite v nekaj tednih.

Nasveti za popolno marmelado iz aronije in jabolk

โ€ข Za bolj naravno razliฤico lahko del sladkorja nadomestite z medom ali agavinim sirupom.
โ€ข ฤŒe ลพelite bolj gladko teksturo, marmelado precedite skozi gosto sito.
โ€ข Po ลพelji dodajte ลกe malo vanilje, klinฤkov ali ingverja โ€“ odliฤna jesenska aroma.
โ€ข Marmelada se odliฤno poda k palaฤinkam, sirom ali divjaฤinskim jedem.
โ€ข Uporabite jabolka z veliko pektina (npr. jonagold, carjeviฤ), saj naravno zgostijo marmelado brez dodatkov.

Pogosta vpraลกanja (FAQ)

Ali moram dodati ลพelirno sredstvo?

Ne nujno. Jabolka vsebujejo dovolj naravnega pektina, da se marmelada lepo zgosti sama. ฤŒe pa imate zelo zrele ali mehke jabolke, lahko dodate malo ลพelirnega sladkorja.

Kaj lahko dodam za bolj intenziven okus?

Poskusite z dodatkom limoninega soka, cimeta ali kapljico ruma proti koncu kuhanja โ€“ vsi poudarijo okus aronije in jo lepo uravnoteลพijo.

Koliko ฤasa zdrลพi marmelada?

V neodprtih kozarcih se lahko hrani tudi do enega leta, ฤe je pravilno zaprta in shranjena v temnem prostoru. Po odprtju pa jo porabite v 2โ€“3 tednih.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite