This post is also available in:
English (Angleลกฤina)
Hrvatski (Hrvaลกki)
Marmelada iz aronije in jabolk โ popolno ravnovesje med trpkim in sladkim je ฤudovita domaฤa poslastica, ki zdruลพuje bogat okus aronije in naravno sladkost jabolk. ฤeprav je aronija nekoliko trpka, se z jabolki spremeni v harmoniฤno marmelado polnega okusa in ฤudovite temno vijoliฤne barve. Poleg tega je prava zakladnica antioksidantov in vitaminov, zato ni le okusna, ampak tudi zdrava izbira za vsak dan.
Sestavine za marmelado iz aronije in jabolk (za pribliลพno 6 kozarcev)
- 1 kg aronije
- 400 g jabolk
- 600 ml vode
- 1 kg sladkorja
- 1 ลพliฤka cimeta
Postopek
1Jagode aronije oฤistite pecljev, dobro operite in odcedite. Nato jih za pribliลพno pet minut potopite v vrelo vodo, da zmehฤate lupino โ tako bodo kasneje sprostile veฤ soka in se laลพje zmehฤale.
2Aronijo precedite in jo stresite v veฤji lonec. Potresite jo z dvema tretjinama sladkorja, premeลกajte, pokrijte in pustite stati nekaj ur ali ฤez noฤ, da spusti sok.
3Jabolka olupite, odstranite peลกฤiลกฤa in jih naribajte. Dodajte preostali sladkor, premeลกajte in pustite stati vsaj eno uro, da se sladkor raztopi in jabolka spustijo sok.
4Naslednji dan aronijo in jabolka zdruลพite v loncu, dodajte vodo ter kuhajte na zmernem ognju pribliลพno 20 minut, dokler se sadje ne zmehฤa. Nato maso s paliฤnim meลกalnikom zmeljite do ลพelene gostote.
5Dodajte cimet in kuhajte ลกe 5โ10 minut, da se marmelada zgosti. Gostoto preverite s kapljico na hladen kroลพnik โ ฤe se ne razlije, je pripravljena.
6Vroฤo marmelado nalijte v sterilizirane kozarce, jih dobro zaprite in postavite na glavo za nekaj minut, da se zaprejo. Pustite, da se poฤasi ohladijo pod kuhinjsko krpo.
7Ko se marmelada popolnoma ohladi, jo shranite v temen in hladen prostor. Odprto hranite v hladilniku in porabite v nekaj tednih.
Nasveti za popolno marmelado iz aronije in jabolk
โข Za bolj naravno razliฤico lahko del sladkorja nadomestite z medom ali agavinim sirupom.
โข ฤe ลพelite bolj gladko teksturo, marmelado precedite skozi gosto sito.
โข Po ลพelji dodajte ลกe malo vanilje, klinฤkov ali ingverja โ odliฤna jesenska aroma.
โข Marmelada se odliฤno poda k palaฤinkam, sirom ali divjaฤinskim jedem.
โข Uporabite jabolka z veliko pektina (npr. jonagold, carjeviฤ), saj naravno zgostijo marmelado brez dodatkov.
Pogosta vpraลกanja (FAQ)
Ali moram dodati ลพelirno sredstvo?
Ne nujno. Jabolka vsebujejo dovolj naravnega pektina, da se marmelada lepo zgosti sama. ฤe pa imate zelo zrele ali mehke jabolke, lahko dodate malo ลพelirnega sladkorja.
Kaj lahko dodam za bolj intenziven okus?
Poskusite z dodatkom limoninega soka, cimeta ali kapljico ruma proti koncu kuhanja โ vsi poudarijo okus aronije in jo lepo uravnoteลพijo.
Koliko ฤasa zdrลพi marmelada?
V neodprtih kozarcih se lahko hrani tudi do enega leta, ฤe je pravilno zaprta in shranjena v temnem prostoru. Po odprtju pa jo porabite v 2โ3 tednih.