Makedonski ajvar z jajčevci

Znam svetuje

This post is also available in: English (Angleščina) Hrvatski (Hrvaški) Deutsch (Nemščina) Italiano (Italijanski)

Makedonski ajvar z jajčevci je kralj med ozimnico, poln sonca, vonja po pečenih paprikah in pristne balkanske tradicije. Gre za eno najbolj prepoznavnih jedi Makedonije, ki jo odlikuje poln okus, svilnata tekstura in naravna sladkoba pečenih paprik ter jajčevcev. Pripravljen po domačem receptu brez umetnih dodatkov, bo vaš ajvar popoln za namaz, prilogo k mesu ali kot samostojna delikatesa.

Sestavine za makedonski ajvar z jajčevci (za približno 8 kozarcev po 200 ml)

  • 3 kg rdečih koničastih paprik
  • 1 kg jajčevcev
  • 2 dl sončničnega olja (po potrebi malo več)
  • 1 glavica česna
  • 1 feferon (po želji za pekočo različico)
  • 1 žlica soli (po okusu)

Postopek

1Ko kupujete paprike in jajčevce, izberite zdrave, čvrste in popolnoma zrele plodove. Operite jih, osušite in jajčevce večkrat prebodite z vilicami, da med peko ne počijo. Pečico segrejte na 220 °C. Paprike in jajčevce zložite na pekač in pecite približno 15 minut, dokler koža ne potemni, nato jih obrnite in pecite še na drugi strani.

2Pečene paprike in jajčevce preložite v lonec s pokrovom, da se v pari zmehčajo. Ko se ohladijo, paprike olupite, odstranite peclje in semena. Jajčevce olupite, prerežite po dolžini in odstranite semena. Očiščene paprike in jajčevce pustite na rešetki ali v cedilu, da se dobro odcedijo (vsaj 2–3 ure).

3Ko so paprike in jajčevci dobro odcejeni, jih zmeljite s paličnim mešalnikom ali na mlinček za meso. Če želite bolj pikanten ajvar, dodajte tudi drobno sesekljan feferon in ga zmiksajte skupaj z ostalimi sestavinami.

4V večjem loncu segrejte nekaj žlic olja in dodajte narezan česen. Pražite 1–2 minuti, da zadiši, nato ga odstranite iz olja. V olje dodajte zmes paprik in jajčevcev ter kuhajte na zmernem ognju približno 1,5 ure. Med kuhanjem pogosto mešajte, da se ajvar ne prime dna. Temperatura ne sme biti previsoka, saj sicer ajvar “šprica”.

5Med počasnim dušenjem postopoma prilivajte preostalo olje – toliko, kolikor masa vpija, ne pa toliko, da bi olje ostajalo na površini. Ajvar je kuhan, ko postane gost in se med mešanjem vidi dno lonca. Tik pred koncem dodajte sol in po potrebi še malo olja.

6Oprane steklene kozarce sterilizirajte v pečici, segreti na 100 °C, približno 10 minut. Vroč ajvar nato nalijte v vroče kozarce, dobro zaprite in jih vrnite v ugasnjeno, a še toplo pečico za približno eno uro. Kozarce pustite v pečici, dokler se popolnoma ne ohladijo.

Nasveti za popoln makedonski ajvar

• Uporabite rdeče koničaste paprike, saj imajo več naravne sladkobe in dajejo ajvarju bogatejši okus.
• Jajčevci naj bodo brez grenkobe – po peki jih vedno dobro odcedite.
• Za rahlo dimljen okus paprike specite na žaru ali nad ogljem.
• Ajvar shranjujte v hladnem in temnem prostoru – odprte kozarce pa v hladilniku.
• Če želite bolj kremast ajvar, ga po kuhanju še enkrat na hitro zmeljite s paličnim mešalnikom.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Kako dolgo se makedonski ajvar obdrži?

Dobro zaprt in steriliziran ajvar se obdrži do enega leta, če ga hranite v hladnem in temnem prostoru. Po odprtju ga hranite v hladilniku in porabite v nekaj tednih.

Ali lahko ajvar zamrznemo?

Da, lahko. Ajvar razporedite v manjše posodice in zamrznite. Pred uporabo ga počasi odtalite v hladilniku in premešajte.

Kako doseči bolj pekoč ajvar?

Za pekočo različico uporabite več feferonov ali dodajte nekaj kapljic pekočega olja. Vendar začinite postopoma, saj se okus med kuhanjem okrepi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite