Brez ajvarja si teลพko predstavljamo pravo pojedino z ลพara, recept za najboljลกi ajvar pa si lastijo tako Srbi kot Makedonci. Pravijo, da je najboljลกi ajvar narejen v Makedoniji, in sicer samo iz mesnate paprike, olja, soli, kisa in malo sladkorja.
Sestavine za makedonski ajvar
- 2,5 kg rdeฤih, koniฤastih paprik
- 125 ml olja
- 1 ลพlica soli
- 1 ลพlica vinskega kisa
- 1 ลพliฤka sladkorja
Postopek
1Kupimo zrele, srednje velike paprike, jih dobro operemo in posuลกimo. ฤe imamo ลพar, jih speฤemo na razgretem ลพaru – na vsaki strani nekaj minut, da koลพica na veฤ mestih potemni. ฤe ลพara nimamo, jih speฤemo v peฤici, segreti na maksimum, ter prav tako vkljuฤimo ลพar. Peฤemo 12-15 minut, nato paprike obrnemo in peฤemo ลกe 12 minut.
2Peฤene paprike odlagamo v lonec s pokrovom. Ko speฤemo vse paprike, jih pustimo pokrite, da se ohladijo, nato jih olupimo in oฤistimo semen. Odloลพimo jih na reลกetko in pustimo ฤez noฤ, da se dobro odcedijo.
3Naslednji dan paprike zmeljemo ali zmiksamo s paliฤnim meลกalnikom. Zmleto papriko stresemo v lonec in na srednje moฤnem ognju kuhamo pribliลพno 20 minut. Veฤkrat premeลกamo.
4Olje segrejemo in vroฤega vlijemo v lonec s paprikami. Stalno meลกamo in kuhamo ลกe pribliลพno uro in pol, odvisno od tega, koliko vode je v paprikah. Ajvar je pripravljen, ko je toliko gost, da ostane sled, ko s kuhalnico potegnemo po dnu.
5Kozarce operemo, peฤico segrejemo na 75ยฐC.
6Tik pred koncem kuhanja dodamo sol, sladkor in kis. Vroฤ ajvar nalijemo v kozarce, dobro jih zapremo in postavimo za eno uro v segreto peฤico. Nato peฤico ugasnemo in kozarce pustimo v njej, dokler se popolnoma ne ohladijo.
7Tako pripravljen ajvar bo zagotovo poฤakal tudi do poletja in sezone ลพar zabav.