Makedonski ajvar

Znam svetuje

Brez ajvarja si teลพko predstavljamo pravo pojedino z ลพara, recept za najboljลกi ajvar pa si lastijo tako Srbi kot Makedonci. Pravijo, da je najboljลกi ajvar narejen v Makedoniji, in sicer samo iz mesnate paprike, olja, soli, kisa in malo sladkorja.

Sestavine za makedonski ajvar

  • 2,5 kg rdeฤih, koniฤastih paprik
  • 125 ml olja
  • 1 ลพlica soli
  • 1 ลพlica vinskega kisa
  • 1 ลพliฤka sladkorja

Postopek

1Kupimo zrele, srednje velike paprike, jih dobro operemo in posuลกimo. ฤŒe imamo ลพar, jih speฤemo na razgretem ลพaru – na vsaki strani nekaj minut, da koลพica na veฤ mestih potemni. ฤŒe ลพara nimamo, jih speฤemo v peฤici, segreti na maksimum, ter prav tako  vkljuฤimo ลพar. Peฤemo 12-15 minut, nato paprike obrnemo in peฤemo ลกe 12 minut.

2Peฤene paprike odlagamo v lonec s pokrovom. Ko speฤemo vse paprike, jih pustimo pokrite, da se ohladijo, nato jih olupimo in oฤistimo semen. Odloลพimo jih na reลกetko in pustimo ฤez noฤ, da se dobro odcedijo.

3Naslednji dan paprike zmeljemo ali zmiksamo s paliฤnim meลกalnikom. Zmleto papriko stresemo v lonec in na srednje moฤnem ognju kuhamo pribliลพno 20 minut. Veฤkrat premeลกamo.

4Olje segrejemo in vroฤega vlijemo v lonec s paprikami. Stalno meลกamo in kuhamo ลกe pribliลพno uro in pol, odvisno od tega, koliko vode je v paprikah. Ajvar je pripravljen, ko je toliko gost, da ostane sled, ko s kuhalnico potegnemo po dnu.

5Kozarce operemo, peฤico segrejemo na 75ยฐC.

6Tik pred koncem kuhanja dodamo sol, sladkor in kis. Vroฤ ajvar nalijemo v kozarce, dobro jih zapremo in postavimo za eno uro v segreto peฤico. Nato peฤico ugasnemo in kozarce pustimo v njej, dokler se popolnoma ne ohladijo.

7Tako pripravljen ajvar bo zagotovo poฤakal tudi do poletja in sezone ลพar zabav.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite