Figova marmelada z rumom

Znam svetuje

Figova marmelada z rumom je ekskluzivna kulinariฤna poslastica, kjer se sladkoba zrelih fig prepleta z globokimi notami zlatega ruma. Ta marmelada je popolna za nedeljske zajtrke, kot dodatek k sirnim ploลกฤam ali za popestritev vaลกih najljubลกih sladic.

Sestavine za figovo marmelado z rumom (za pribliลพno 6 kozarcev po 200 ml)

  • 1 kg zrelih fig
  • 500 g sladkorja
  • 1 limona (sok in lupinica)
  • 2 ลพlici ruma
  • 1 ลพliฤka vanilijevega ekstrakta
  • 1/2 ฤajne ลพliฤke mletih klinฤkov (po ลพelji)

Postopek

1Operite fige, odstranite peclje in jih nareลพite na manjลกe koลกฤke ali rezine, odvisno od ลพelene teksture marmelade.

2V velikem loncu zmeลกajte narezane fige, sladkor, sok in lupinico limone ter vanilijev ekstrakt. ฤŒe ลพelite, dodajte tudi mlete klinฤke za dodatno aromo.

3Na zmernem ognju segrevajte meลกanico in obฤasno meลกajte. Kuhajte pribliลพno 20โ€“30 minut, dokler se marmelada ne zgosti in dobi lepo barvo.

4Ko je marmelada dovolj gosta, odstranite lonฤek z ognja in vmeลกajte rum. Previdno, saj lahko rum povzroฤi plamenje โ€“ uporabite dolgo kuhalnico.

5Marmelado prelijte v sterilizirane kozarce in jih takoj zaprite. Po ลพelji kozarce obrnite na glavo, da ustvarite vakuum in podaljลกate rok uporabe.

6Pustite, da se marmelada ohladi na sobni temperaturi, nato jo shranite v hladilniku. Uลพivajte jo na kruhu, toastu ali kot dodatek razliฤnim jedem.

Kostanjev liker

Nasveti za popolno figovo marmelado z rumom

โ€ข Uporabite zelo zrele fige za najbolj intenziven okus.
โ€ข Za bolj kremasto teksturo fige na hitro spasirajte pred kuhanjem.
โ€ข Rum lahko po ลพelji nadomestite z likerjem pomaranฤe ali konjakom.
โ€ข Marmelado shranite v hladnem in temnem prostoru za daljลกi rok uporabe.
โ€ข Po odprtju hranite v hladilniku.

Pogosta vpraลกanja (FAQ)

Lahko uporabim suhe fige?

Da, vendar jih pred kuhanjem namoฤite v toplo vodo ali rum, da se zmehฤajo. ฤŒas kuhanja bo morda nekoliko daljลกi.

Kako dolgo se marmelada obdrลพi?

ฤŒe je marmelada pravilno zaprta v steriliziranih kozarcih, se v shrambi obdrลพi do 12 mesecev. Po odprtju jo hranite v hladilniku in porabite v nekaj tednih.

Ali lahko izpustim rum?

Seveda, marmelada bo ลกe vedno odliฤna. ฤŒe ลพelite, lahko dodate sok pomaranฤe ali jabolฤni sok za dodatno aromo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite