Figova marmelada brez sladkorja

Znam svetuje

Figova marmelada brez sladkorja je naravna in zdrava različica klasične figove marmelade, ki navduši s polnim okusom fig, brez dodanega sladkorja. Sladkoba fig se čudovito poveže s kislim jabolkom, limoninim sokom in grozdnim sokom, ki dodajo svežino in poskrbijo za pravo gostoto marmelade.

To je popolna izbira za vse, ki želijo uživati v domači ozimnici brez odvečnih sladkorjev. Marmelada je odlična na kosu kruha, kot dodatek k sirom ali kot naravno sladilo pri peki. V nadaljevanju boste našli natančen postopek, nasvete in odgovore na najpogostejša vprašanja.

Sestavine za figovo marmelado brez sladkorja

  • 2 kg zrelih fig
  • 1 neškropljeno kislo jabolko
  • sok 1/2 limone
  • 2 dl grozdnega soka
  • 4 g soli

Postopek

1Fige operite in narežite na manjše koščke. Jabolko razrežite na četrtine, odstranite peščišče in ga pustite neolupljenega, saj je največ pektina tik pod olupkom.

2Fige in jabolko dajte v lonec z debelim dnom, dodajte limonin sok in grozdni sok, posolite ter ob stalnem mešanju kuhajte do vretja. Naj vre približno 15 minut. Gostoto preverite tako, da eno žličko marmelade kanete na hladen krožnik – če se razleze, jo kuhajte še nekaj minut.

3Vročo marmelado nalijte v sterilizirane kozarčke. Poskrbite, da v njih ne ostane zraka. Kozarčke dobro zaprite, pokrijte in počasi ohladite, da se ustvari vakum. Ko se to zgodi, zaslišite značilen »klik«.

4Soli v marmeladi ne boste čutili, saj samo poudari naravno sladkobo in okus sadja.

Nasveti

Če želite bolj gosto marmelado, jo kuhajte nekoliko dlje ali dodajte še eno jabolko. Za bolj svež okus lahko primešate malo pomarančnega soka. Marmelada je odlična tudi kot nadev za pite, palačinke ali kot preliv za jogurt.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Kako dolgo zdrži figova marmelada brez sladkorja?

Če so kozarčki pravilno sterilizirani in dobro zaprti, lahko marmelada zdrži do enega leta na hladnem in temnem mestu. Po odprtju jo hranite v hladilniku in porabite v dveh tednih.

Ali lahko namesto grozdnega soka uporabim kaj drugega?

Da, grozdni sok lahko zamenjate z jabolčnim sokom ali pomarančnim sokom. Pomembno je, da uporabite naravni, neosladkan sok.

Ali je marmelada res brez sladkorja?

Da, v receptu ni dodanega sladkorja. Sladkobo dajejo fige, naravno prisoten sladkor v sadju ter dodatek grozdnega soka. To pomeni, da je marmelada bolj zdrava alternativa klasičnim različicam.

Kako lahko uporabim figovo marmelado?

Odlično se poda k domačemu kruhu, palačinkam, sirom (npr. kozjemu ali brieju), pa tudi kot sladek kontrast k mesnim jedem. Prav tako jo lahko uporabite kot naravno sladilo pri peki.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite