Figova marmelada brez sladkorja je naravna in zdrava razliฤica klasiฤne figove marmelade, ki navduลกi s polnim okusom fig, brez dodanega sladkorja. Sladkoba fig se ฤudovito poveลพe s kislim jabolkom, limoninim sokom in grozdnim sokom, ki dodajo sveลพino in poskrbijo za pravo gostoto marmelade.
To je popolna izbira za vse, ki ลพelijo uลพivati v domaฤi ozimnici brez odveฤnih sladkorjev. Marmelada je odliฤna na kosu kruha, kot dodatek k sirom ali kot naravno sladilo pri peki. V nadaljevanju boste naลกli natanฤen postopek, nasvete in odgovore na najpogostejลกa vpraลกanja.
Sestavine za figovo marmelado brez sladkorja
- 2 kg zrelih fig
- 1 neลกkropljeno kislo jabolko
- sok 1/2 limone
- 2 dl grozdnega soka
- 4 g soli
Postopek
1Fige operite in nareลพite na manjลกe koลกฤke. Jabolko razreลพite na ฤetrtine, odstranite peลกฤiลกฤe in ga pustite neolupljenega, saj je najveฤ pektina tik pod olupkom.
2Fige in jabolko dajte v lonec z debelim dnom, dodajte limonin sok in grozdni sok, posolite ter ob stalnem meลกanju kuhajte do vretja. Naj vre pribliลพno 15 minut. Gostoto preverite tako, da eno ลพliฤko marmelade kanete na hladen kroลพnik โ ฤe se razleze, jo kuhajte ลกe nekaj minut.
3Vroฤo marmelado nalijte v sterilizirane kozarฤke. Poskrbite, da v njih ne ostane zraka. Kozarฤke dobro zaprite, pokrijte in poฤasi ohladite, da se ustvari vakum. Ko se to zgodi, zasliลกite znaฤilen ยปklikยซ.
4Soli v marmeladi ne boste ฤutili, saj samo poudari naravno sladkobo in okus sadja.
Nasveti
ฤe ลพelite bolj gosto marmelado, jo kuhajte nekoliko dlje ali dodajte ลกe eno jabolko. Za bolj sveลพ okus lahko primeลกate malo pomaranฤnega soka. Marmelada je odliฤna tudi kot nadev za pite, palaฤinke ali kot preliv za jogurt.
Pogosta vpraลกanja (FAQ)
Kako dolgo zdrลพi figova marmelada brez sladkorja?
ฤe so kozarฤki pravilno sterilizirani in dobro zaprti, lahko marmelada zdrลพi do enega leta na hladnem in temnem mestu. Po odprtju jo hranite v hladilniku in porabite v dveh tednih.
Ali lahko namesto grozdnega soka uporabim kaj drugega?
Da, grozdni sok lahko zamenjate z jabolฤnim sokom ali pomaranฤnim sokom. Pomembno je, da uporabite naravni, neosladkan sok.
Ali je marmelada res brez sladkorja?
Da, v receptu ni dodanega sladkorja. Sladkobo dajejo fige, naravno prisoten sladkor v sadju ter dodatek grozdnega soka. To pomeni, da je marmelada bolj zdrava alternativa klasiฤnim razliฤicam.
Kako lahko uporabim figovo marmelado?
Odliฤno se poda k domaฤemu kruhu, palaฤinkam, sirom (npr. kozjemu ali brieju), pa tudi kot sladek kontrast k mesnim jedem. Prav tako jo lahko uporabite kot naravno sladilo pri peki.