Domača zelenjavna jušna osnova je zelo enostavna za pripravo in hkrati zelo uporabna sestavina pri kuhanju različnih jedi. Je osnova za pripravo juh, omak, rižot, enolončnic in drugih jedi, saj jim daje okus in aromo ter hkrati predstavlja zdravo alternativo kupljenim jušnim osnovam, ki pogosto vsebujejo številne aditive in umetne arome.
Če želite ustvariti bolj intenziven okus, lahko zelenjavo pečete v pečici, preden jo dodate v osnovo. Če pa želite, da je osnova bolj nežna in subtilna, pa lahko zelenjavo le kuhate na zmerni temperaturi.
Sestavine za domačo zelenjavno jušno osnovo
- 5 čebul
- 5 paprik
- 5 strokov česna
- 5 korenčkov
- 1 koleraba
- šopek peteršilja
Postopek
1Zelenjavo, ki jo imamo na vrtu, temeljito operemo in očistimo, damo v lonec in solimo. Kuhamo na majhnem ognju brez dodane vode – zelenjava bo sama spustila vodo.
2Skuhamo jo do mehkega in s paličnim mešalnikom zmeljemo do gladke mase.
3Jušno osnovo shranimo v majhne vrečke in damo v zmrzovalnik.