Akacijeva marmelada z jagodami, ne presladka, z okusom po jagodah in vonjem po akaciji je ta marmelada res ena boljลกih spomladanskih marmelad.
Sestavine za akacijevo marmelado z jagodami
- 1 kg jagod
- 300 g sladkorja
- 20-30 grozdov akacijevih cvetov
- 2 neลกkropljeni limoni – lupinica in sok
Postopek
1Jagode operemo, jim oฤistimo peclje in trde zelene dele ter nareลพemo na majhne koลกฤke.
2Potresemo s sladkorjem, premeลกamo, pokrijemo in pustimo poฤivati nekaj ur, lahko tudi ฤez noฤ.
3Akacijeve cvetove osmukamo in jim odstranimo tudi ฤaลกice, da nam ostanejo samo beli cvetovi. Te nabirajte na neonesnaลพenih mestih in nabirajte mlade, komaj odprte cvetove. Ti imajo najveฤ okusa.
4Jagode s sladkorjem postavimo na ogenj, pustimo, da zavre in ob stalnem meลกanju na visoki temperaturi vremo 20 minut. Sproti pobiramo peno, ki se nabira na vrhu marmelade.
5Po 20 minutah dodamo sok ene limone, naribano lupinico dveh limon in akacijeve cvetove.
6Pogosto meลกamo in kuhamo ลกe 10-15 minut, da se marmelada zgosti. Kanemo kapljico marmelade na ohlajen kroลพnik, ga nagnemo in marmelada se mora poฤasi cediti – ฤe prehitro steฤe, podaljลกajte kuhanje.
7Vroฤo marmelado nalijemo v ฤiste, sterilizirane kozarฤke, takoj zapremo in jih pokrijemo s kuhinjsko krpo, da se poฤasi ohlajajo.