Če imate srečo in v pozni jeseni dobite kutine, iz njih pripravite okusen sirup iz kutin. Kutine so že nekoliko pozabljen sadež, ki pa zaradi svojih pozitivnih lastnosti vse bolj pridobiva na priljubljenosti. Z njimi lahko v različnih sladicah nadomestimo jabolka in tudi marmelade. Bodite prepričani, da vas bo sirup iz kutin razveseljeval čez zimo.
Sestavine za sirup iz kutin
- 1,5 kg kutin
- 1 neškropljena limona in lupinica
- 900 g sladkorja
- 2 l vode – približno
Postopek
1V večjo posodo damo 1 liter vode, limonin sok, limonino lupinico in 100 g sladkorja.
2Kutine dobro operemo, narežemo na četrtinke in jih sproti dajemo v vodo z limono, da ne oksidirajo.
3Na zmerni temperaturi jih počasi dušimo eno uro, dokler se kutine popolnoma ne zmehčajo. Če nam med kuhanjem povre preveč tekočino, jo dodamo.
4Kuhane pustimo, da se ohladijo, nato kutine stresemo na cedilo, ki ga pokrijemo z gazo in prestrežemo vodo, v kateri so se kuhale. Iz kutin, s pomočjo gaze, dobro iztisnemo ves sok in ga zlijemo v lonec z vodo, v kateri so se kuhale. Odstranimo tudi limonine olupke.
5Prilijemo še liter vode, preostali sladkor, zavremo in pri visoki temperaturi vremo 5 minut.
6Še vroč sirup prelijemo v čiste in sterilizirane steklenice, zapremo in pokrijemo s krpo, da se počasi ohladi.
7Tako pripravljen sirup lahko uporabljamo vso zimo. Odličen je v čaju, z njim lahko prelijemo sladoled ali sadno pecivo, lahko pa ga enostavno razredčimo z vodo ter uživamo v čudovitem okusu in aromi kutinovega sirupa.