Za pripravo ledenega čaja potrebujemo le vrelo vodo, čajne vrečke in čas, v katerem se čaj hladi. Modro je načrtovati vnaprej in ga najprej pustiti, da se hladi na sobni temperaturi. Če ga bomo takoj dali v hladilnik, bo čaj ostal moten in se ne bo zbistril, obenem pa lahko naredimo škodo živilom, ki jih hranimo.
Sestavine
- 1 liter vrele vode
- 6 vrečk ali čajnih žličk sadnega ali zeliščnega čaja
- kocke ledu
- sladkor, cvetlični ali akacijev med, sadni sirupi, ingver, sveže sadje …
Postopek
1Vodo zavremo. Ko doseže 80 stopinj Celzija oziroma se začnejo na dnu posode delati mehurčki, ogenj ugasnemo.
2V zakuhano vodo damo vrečke čaja in počakamo, da se tekočina ohladi na sobni temperaturi. Že v tej vroči fazi mu dodamo sladkor, da se lepo raztopi. Če ga sladimo ohlajenega, mu raje dodajmo med ali sadne sirupe.
3Ko je čaj ohlajen na sobno temperaturo, ga prestavimo v hladilnik – najbolje čez noč.
4Zjutraj mu dodamo še kocke ledu in voila – ledeni čaj je pripravljen.
5Njegov okus popestrimo z rezinami limone ali pomaranče, z limoninim ali pomarančnim sokom, s cimetom, listi sveže mete, koriandrom.
Ledeni čaj v zadnjem trenutku
Ledeni čaj lahko pripravimo tudi tik pred zdajci. Posodo s čajem damo v večjo, globljo posodo z ledeno hladno vodo in ga obkrožimo z ledenimi kockami.