Napitek za potenco – Ciganska viagra je starodavni ciganski napitek, ki poveฤa, podaljลกa ali povrne potenco. Je nenevarno ter naravno poลพivilo, ki je, priฤujoฤ po ustnem izroฤilu, ลพe marsikoga presenetilo s svojimi moฤnimi uฤinki. Za pripravo te so potrebne le ลกtiri sestavine.
Sestavine za cigansko viagro
- 2 dcl kravjega mleka,
- dva ali trije rumenjaki,
- 1 ลพliฤka cvetnega prahu,
- 1 ลพliฤka medu.
Postopek
Uporabiti je potrebno ลพivila najboljลกe kakovosti in po moลพnosti naravna. Nekateri pa celo priporoฤajo, naj bo mleko surovo in toplo. Meลกanico naลกtetih sestavin je potrebno piti vsako jutro od dveh tednov do dveh mesecev. Zakaj naj bi prav te sestavine pomagale, si preberite v nadaljevanju ฤlanka v katerem razฤlenimo vsako sestavino posebej.
Pomen sestavin
Mleko
Kravje mleko je prevladujoฤa vrsta mleka na svetu in predstavlja 83% celotne proizvodnje. Mleko je del prehrane pribliลพno 6 milijard ljudi na svetu. Je odliฤen vir energije, beljakovin, aminokislin, pa tudi mineralov in vitaminov. Vsebnost hranil v mleku je ลกiroka in jo lahko razdelimo v veฤ kategorij.
- Beljakovine โ sirotka in kazein
- Ogljikovi hidrati โ veฤinoma laktoza
- Maลกฤobe โ vkljuฤno z mono- in polinenasiฤenimi maลกฤobami (omega-3 in -6 maลกฤobne kisline)
- Vitamini โ A, D, E, K, B1, B2, B3, B6, B12, folna in pantotenska kislina, betain in holin
- Minerali โ kalcij, magnezij, fosfor, kalij, natrij, cink, selen, ลพelezo
Ena kljuฤnih prednosti uลพivanja mleka je povezana z zdravjem kosti. To je posledica vsebnosti kalcija, vitaminov D in K, kalija, fosforja in beljakovin. V kosteh in zobeh imamo do 99% kalcija. Vsebnost kalcija v prehrani je za otroke pomembna za razvoj, gostoto in trdnost kosti, pa tudi za prepreฤevanje izgube kosti pri starejลกih. Poleg tega ลกtudije kaลพejo, da je uลพivanje mleka povezano s prepreฤevanjem parodontalnih bolezni.
Uลพivanje mleka in mleฤnih izdelkov ni pomembno le za kosti, ampak zaradi vsebnosti kalija pomembno tudi za srce. Veฤji vnos kalija in hkrati zmanjลกanje natrija lahko zniลพa krvni tlak. Vendar je treba mleko piti zmerno, ker vsebuje tudi holesterol in nasiฤene maลกฤobe.
Mleko pomaga tudi pri depresiji. Seveda ni zdravilo za vse. Po drugi strani pa drลพi, da dovolj vitamina D pozitivno vpliva na proizvodnjo serotonina, kar vpliva tudi npr. na ฤlovekovo razpoloลพenje. Zdi se, da je obogatitev zdravljenja depresije z vitaminom D pri ljudeh s pomanjkanjem vitamina D potencialna korist.
Rumenjak
Jajฤne rumenjake se je vฤasih odsvetovalo, ker vsebujejo veliko holesterola. Celo zdravniki so vฤasih menili, da je bolje, da njihovo uลพivanje omejijo tisti, ki imajo poviลกan holesterol, krvni tlak ali bolezni srca. Toda ลกtudije, ki so rumenjake raziskovale, so kasneje ugotovile, da na raven holesterola v krvi ne vpliva toliko hrana, ki holesterol vsebuje, kot drugi dejavniki, kot je celoten naฤin prehranjevanja ali denimo naลกe delovanje hormonov.
Kot beljaki imajo tudi rumenjaki veliko beljakovin, vitaminov in mineralov, ki nam koristijo. Medicinski portal Medical News Today naลกteva naslednje blagodejne uฤinke na zdravje, ki naj bi jih imel rumenjak:
- boljลกe delovanje imunskega sistema,
- pozitiven uฤinek na zdravje oฤi, zmanjลกanje tveganja za bolezni oฤi,
- izboljลกanje zdravja kosti,
- boljลกa kri,
- bolj zdrava presnova, ลกe posebej presnova maลกฤob in beljakovin,
- pozitiven uฤinek na zdravje celic,
- boljลกe zdravje srca in oลพilja,
- bolj zdrav krvni tlak,
- bolj zdrava koลพa in lasje,
- boljลกe zdravje mehurja in ฤrevesja,
- boljลกa absorpcija hranil med prebavo,
- boljลกe delovanje ลพivฤnih prenaลกalcev,
- boljลกe zdravje moลพganov,
- zmanjลกano tveganje za ledviฤne kamne,
- manj vnetij v telesu.
Med
Med vsebuje pribliลพno 200 razliฤnih snovi. V glavnem je koncentrirana vodna raztopina ogljikovih hidratov, pri ฤemer je najveฤ fruktoze in glukoze, ki za ฤloveka predstavljata dober vir energije. Povpreฤna energijska vrednost medu je 321,4 kcal/100 g.
Poleg tega da je med dober vir energije, vsebuje tudi beljakovine, encime, organske kisline, aminokisline, maลกฤobe, vitamine, minerale (ลพelezo, magnezij, mangan, kalij, fosfor, kalcij, natrij, baker in cink) ter fenolne snovi (flavonoidi, fenolne kisline), ki spadajo med antioksidante. Antioksidanti naj bi prepreฤevali nastanek rakavih obolenj, raznih vnetij, preventivno naj bi delovali pred procesi staranja.
Med lahko uลพivamo raztopljen v vodi, ฤaju ali kavi. Z njim nikoli ne sladimo tekoฤine, katere temperatura je veฤ kot 40 ยฐC. Lahko ga primeลกamo razliฤnim napitkom ali jedem, npr. ฤaju, mleku, pecivu, jogurtu, kislemu mleku, naravnim sokovom โฆ Tudi turลกko kavo lahko osladimo z medom. V naลกi prehrani lahko popolnoma nadomesti konzumni sladkor, saj poleg sladkorjev vsebuje veฤ bioaktivnih snovi, ki jih potrebuje naลก organizem. K razliฤnim jedem (omakam, zelenjavi, mesnim jedem), ki jih peฤemo ali kuhamo, ga dodamo predvsem zato, da bi dobile posebno aromo.
- Med se uporablja brez predhodne obdelave, predstavlja hiter izvor energije brez obremenitve organizma.
- Med, ki ga dodamo v ลพivilo (hrano ali pijaฤo) daje jedi svojo aromo, ki je odvisna od vrste medu.
- Temni medi (kostanjev, gozdni, smrekov, hojev) sodijo v medenjake in moฤnejลกe jedi, svetli medi (cvetliฤni, akacijev) pa v neลพnejลกe pecivo, k mandljem, leลกnikom, marcipanu ter v zavitke in sadne solate.
- Zaradi visoke vsebnosti fruktoze je med slajลกi od belega sladkorja.
- ฤe pri peki uporabljate recepte za beli sladkor: vzemite nekaj manjลกo koliฤino medu, kot je predpisana koliฤina sladkorja ter uporabite za petino teลพe dodanega medu manj tekoฤine.
- Med veลพe in zadrลพi vlago, zato bo medeno pecivo dolgo ฤasa ostalo sveลพe.
- Sveลพ med ima podobno antioksidativno uฤinkovitost kot nekatero sadje in zelenjava.
- Od slovenskih medov imajo najviลกjo antioksidativno uฤinkovitost hojev med, sledijo smrekov, gozdni, kostanjev, cvetliฤni, lipov in nazadnje akacijev.
- Med deluje protibakterijsko: njegov pH je rahlo kisel (med 3,2 do 4,5,), vsebuje malo vode in veliko sladkorjev ter nekatere snovi s protibakterijskim delovanjem.
- Uporaben je pri celjenju ran, saj vsebuje snovi, ki prepreฤujejo infekcijo, hkrati pa spodbujajo hitrejลกe celjenje rane.
Cvetni prah
Cvetni prah imenujemo z drugo besedo tudi pelod. Ali ste mogoฤe vedeli, da mora ฤebela za 1 g cvetnega prahu obleteti 50 cvetov?
Cvetni prah so v resnici moลกke spolne oplojevalne celice rastlin cvetnic, kar pomeni, da ga najdemo na vsaki cvetoฤi rastlinski vrsti. Njegov pomen je zelo velik, je namreฤ osnova za spolno razmnoลพevanje rastlin. Zrnca cvetnega prahu se razlikujejo. To opazimo po barvi, velikosti in obliki. Vzrok za to so razliฤne rastline.
Glede na pridobivanje loฤimo dve vrsti cvetnega prahu, osmukani in izkopani cvetni prah. V ฤebelarstvu Kapun pridobivamo osmukanega s ฤebelarskim pripomoฤkom, ki mu pravimo osmukalnik. Le ta se namesti pred vhode v ฤebelje panje. ฤebelje telo je pokrito z drobnimi dlaฤicami, zato se jim cvetni prah pri letanju s cveta na cvet oprime teh dlaฤic. Prav na omenjen naฤin pa ฤebele prenaลกajo pelod med razliฤnimi rastlinami. Temu pravimo opraลกevanje in od njega je odvisna ena tretjina vse pridelane hrane na svetu. Tako, da lahko reฤemo: ยปHvala ฤebele!ยซ ฤebele ga skladiลกฤijo na zadnjih nogicah telesa, kjer se nahaja mesto za zbiranje cvetnega prahu, ki se imenuje koลกek. Vlaลพijo ga s slino in ko priletijo pred vhod v ฤebelji panj, ga osmukajo iz njihovih nogic v osmukalnik. Sestava cvetnega prahu se lahko spreminja, saj ga ฤebele premeลกajo z nektarjem, medom v celicah in raznimi encimi ลพlez. Naj omenimo, da cvetni prah, ki je roฤno nabran, ni ฤebelji pridelek in nima nobene vrednosti kot ลพivilo.
Cvetni prah je eno najbolj hranljivih ลพivil, saj vsebuje idealno razmerje hranljivih snovi, ki jih ฤloveลกko telo potrebuje za ohranjanje in izboljลกanje zdravja ter za krepitev imunskega sistema. Za ฤloveka je pomemben vir vitaminov, mineralov, beljakovin, aminokislin, hormonov, encimov, maลกฤob in naravnih antibiotikov. Veliko strokovnih virov iz Slovenije in tujine navaja ogromno pozitivnih uฤinkov cvetnega prahu na ฤloveลกko telo. Uลพivanje cvetnega prahu dokazano vpliva na izboljลกanje stanja pri slabokrvnosti, arteriosklerozi, osteoporozi in celo proti alergijam
Cvetni prah vsebuje enostavne sladkorje, beljakovine, esencialne aminokisline, nasiฤene in nenasiฤene maลกฤobne kisline, vitamine, flavonoide, fitosterole, pigmente in prehranske vlaknine. Zaradi svoje hranilne sestave krepi imunski sistem, omogoฤa premagovati stres in izboljลกati razpoloลพenje. 30 g cvetnega prahu vsebuje toliko aminokislin kot 7 jajc, kar je neverjetno. Pomaga tudi pri ureditvi prebave, saj vsebuje encime, ki sodelujejo v razliฤnih procesih v naลกem telesu in spodbujajo, da naลกe telo iz zauลพite hrane izvleฤe vsa potrebna hranila.
Cvetni prah daje telesu tudi energijo, poveฤuje naลกo vzdrลพljivost in pomaga, da nismo ves ฤas utrujeni, ker vsebuje kakovostne ogljikove hidrate in beljakovine.
Naฤin, kako uลพivamo cvetni prah, se seveda razlikuje od okusa vsakega posameznika. Najbolj pomembno pri tem je, da za uลพivanje izberemo ฤim bolj sveลพega, primerno hranjenega in pridobljenega v domaฤem, lokalnem okolju. Priporoฤa se uลพivanje 30 g do 40 g cvetnega prahu na dan, na teลกฤe in zveฤer. Lahko se zauลพije na suho, vendar ga v tem primeru dobro preลพveฤite in pomeลกajte s slino. Priporoฤljivo ga je pred zauลพitjem namoฤiti v kozarec vode, jogurta ali v ลพliฤko medu, saj se na ta naฤin zrnca cvetnega prahu v tekoฤini razpustijo in tako postanejo laลพje prebavljiva, poleg tega pa se bioaktivne snovi, ki jih cvetni prah vsebuje, laลพje vsrkajo v krvni obtok. Priporoฤamo, da sveลพega hranite v zamrzovalniku, posuลกenega pa v hladilniku.
Ne matematiฤna potenca
Spolnost je pomemben del naลกega ลพivljenja. Vpliva na naลกe poฤutje in zdravje, na odnose med partnerjema in posredno tudi na naลกe odnose v druลพini, med prijatelji in v sluลพbi. Ko se staramo, se spreminja tudi naลกa spolna aktivnost. Spolnost v starosti ni enaka kot v dvajsetih letih, ko smo fiziฤno najmoฤnejลกi, vendar nas ลกe vedno lahko izpopolnjuje.
Motnja erekcije je lahko posledica razliฤnih vzrokov, ki jih v grobem loฤimo na organske in psihiฤne. Prevladujejo organski vzroki, ki so lahko povezani z nekaterimi kroniฤnimi boleznimi, okvarami pri poลกiljanju ลพivฤnih signalov ali motenim delovanjem hormonov, lahko pa so tudi posledica delovanja nekaterih zdravil.
Motnja erekcije je simptom in ne bolezen. Lahko je zgodnji kazalec in opozorilni znak srฤno-ลพilne bolezni. Veliko kroniฤnih bolezni je povezanih z okvarami ลพilja, npr. zviลกan krvni tlak (hipertenzija), sladkorna bolezen, zveฤana koncentracija maลกฤob v krvi (hiperlipidemija), bolezni srca in oลพilja.
Nezdrav naฤin ลพivljenja, kajenje in kroniฤne bolezni ter z njimi povezane teลพave stanje ลกe bistveno poslabลกajo. Posledice okvarjenega ลพilja se lahko kaลพejo kot zmanjลกan pretok krvi v penis ali poveฤan odtok iz njega โ rezultat je lahko v obeh primerih slabลกa in/ali ฤasovno krajลกa otrdelost spolnega uda.
Psihiฤni vzroki za motnjo erekcije so redkejลกi in nanje obiฤajno pomislimo takrat, ko so pri posamezniku prisotne normalne noฤne ali jutranje erekcije ali normalne erekcije med samozadovoljevanjem.
Vzroki za motnje so zelo razliฤni in jih v grobem lahko razdelimo na ti dve skupini.
Dobra novica torej je, da so motnje erekcije veฤinoma organskega izvora, ki smo jim lahko kos s pravilno prehrano. Med, mleko, rumenjaki ter cvetni prah so torej idealna kombinacija, ki okrepi telo in duha. Tako vam za skok med rjuhe preostane samo ลกe bujna domiลกljija.


