Liker iz kutin

Znam svetuje

Kutine z nekaj sladkorja, limone in vodke zlahka spremenimo v okusen liker iz kutin.

Kutine so sadje, ki pripada isti družini kot jabolka in hruške, imenovani Rosaceae. Njihovo botanično ime je Cydonia oblonga. Kutine so znane po svoji trdi in grobi teksturi ter izrazitem vonju.

Surove kutine so zelo trde in nekoliko grenke. Zaradi svoje trdote niso običajno užitne v surovi obliki, ampak jih je treba kuhati ali predelati.

Ko so kutine zrele, imajo močan vonj, ki združuje dišave po jabolkih, hruškah in citrusih. Ta aroma postane še bolj izrazita med kuhanjem.

Klasično se kutine pogosto uporabljajo za pripravo marmelad, želejev, kompotov, sirupov in drugih konzerviranih izdelkov. Prav tako so odlične v sladicah.

Kutine vsebujejo vlaknine, vitamine (zlasti vitamin C) in minerale, kot so kalij in baker.

Sestavine za liker iz kutin

  • 900 g zrelih kutin
  • 2 bio limoni
  • 1,5 litra vodke
  • 450 g kristalnega sladkorja

Postopek

1Kutine dobro operemo in zdrgnemo s kuhinjsko krpo, da njihova koža postane gladka, brez dlačic. Narežemo jih na kose.

2Limoni dobro operite, s tankim lupilcem spiralno olupite kožico. Pazite, da boste olupili samo rumeni del. Limoni stisnite in odmerite 180 ml soka.

3V velik kozarec damo kutine, limonino lupinico, limonin sok in sladkor. Prelijemo z vodko, vse sestavine morajo biti pokrite. 

4Dobro zapremo in za štiri tedne postavimo na toplo, najbolje na sončno okensko polico. Med zorenjem kozarec večkrat pretresemo.

5Po štirih tednih liker precedimo čez gazo, dobro iztisnemo tekočino iz kutin. Lahko si pomagamo z leseno kuhalnico.

6Liker prelijemo v čiste steklenice in ga pustimo zoreti nekje šest tednov v hladnem in temnem prostoru.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite