Aronija v likerju ohrani večino svojih zdravilnih lastnosti, saj likerjev ne kuhamo in tako ne uničujemo vitaminov. Vendar likerje pijmo zmerno, ohranimo mejo 0,3 dl na dan, saj vsebujejo precej alkohola. Bolje je tudi, da jagode nabiramo po prvi zmrzali, tako bo liker še okusnejši.
Sestavine za liker iz aronije z limono
- 0,5 kg aronije
- 0,5 l vodke
- sok treh limon
- 250 g sladkorja
Postopek
1Aronijo dobro operemo, očistimo in posušimo. Pretresemo jih v steklen kozarec ali steklenico s širokim vratom.
2Dodamo sladkor, limonin sok in prelijemo z vodko. Temeljito premešamo in kozarec dobro zapremo.
3Za tri tedne ga postavimo v temen prostor. Vmes ga večkrat pretresemo. Po treh tednih ga precedimo skozi gazo in dobro iztisnemo ves sok.
4Prelijemo ga v manjše stekleničke in ne pozabimo, da je liker iz aronije in limone tudi izvirno božično darilo.