Ko se narava prebudi in nas razveseli z bogatim cvetenjem bezga, je ฤas, da izkoristimo to priloลพnost in pripravimo domaฤ bezgov sirup. Bezgov sirup je osveลพujoฤa pijaฤa, ki je zaradi svoje edinstvene arome in zdravilnih lastnosti priljubljena v ลกtevilnih drลพavah.
ฤeprav je klasiฤen bezgov sirup odliฤen sam po sebi, pa mu lahko z dodatkom medu dodamo ลกe dodaten okus in zdravilne lastnosti. Med deluje kot naravno sladilo, hkrati pa pomaga pri uravnavanju prebave, izboljลกuje odpornost in ima protivnetne lastnosti.
Priprava bezgovega sirupa z medom je preprosta in ne zahteva veliko sestavin. V tem receptu boste spoznali korake, kako ga pripraviti doma. Naj vaลก dom zadiลกi po bezgu in medu!
Sestavine za bezgov sirup z medom
- 30 bezgovih cvetov
- 3 litre vode
- 3 kg sladkorja
- 3 limone
- 500 g medu
- 50 g citronske kisline
Postopek
1Bezgove cvetove neลพno otresite, da odstranite morebitne ลพuลพelke, in jih poloลพite v veliko posodo.
2Limone operite pod toplo vodo, nareลพite na tanke rezine in jih dodajte k cvetovom.
3V velikem loncu zavrite vodo in sladkor, meลกajte, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. Nato odstavite z ognja in pustite, da se ohladi na sobno temperaturo.
4Ko se sladkorna raztopina ohladi, jo prelijte ฤez bezgove cvetove in limone. Dodajte citronsko kislino.
5Posodo pokrijte s ฤisto krpo in pustite, da meลกanica stoji na hladnem in temnem mestu 3 do 4 dni. Vsak dan premeลกajte.
6Po 3 do 4 dneh precedite meลกanico skozi gazo ali fino cedilo in odstranite cvetove in limone.
7Dodajte med v sirup in ga dobro premeลกajte, da se med popolnoma raztopi.
8Bezgov sirup nalijte v sterilizirane steklenice, jih dobro zaprite in shranite na hladnem in temnem mestu.