Španska paelja (paella)

Znam svetuje

Resda ni najbolj enostavna za pripravo, vzela vam bo kar nekaj časa, boste pa nagrajeni z izvrstnim kosilom.

Sestavine

  • 1,5 l piščančje juhe
  • 1 razkosan piščanec brez kože in kosti
  • 16 večjih kozic ali škampov
  • 16 klapavic
  • polovica klobase Chorizo ali domače dimljene klobase
  • 100 g na kocke narezanega pršuta
  • 1 večja čebula
  • 1 zelena paprika
  • 1 rdeča paprika
  • 1 večji paradižnik
  • 1 korenček
  • 5 strokov nasekljanega česna
  • 500 g dolgozrnatega riža
  • 1 dcl limoninega soka
  • 1 žlička žafrana v prahu
  • šopek nasekljanega peteršilja
  • žlica sladke paprike
  • sol
  • poper
  • dobro domače oljčno olje

Postopek

1V večji posodi segrejte piščančjo juho, ki ste ji dodali žafran. Piščanca in klobaso narežemo na kose, rake in školjke očistimo. Čebulo in česen drobno nasekljamo, papriko očistimo in narežemo na trakce, paradižnik narežemo na kocke, korenček ostrgamo in prav tako narežemo na kocke.

2V lončku zmešamo nasekljan peteršilj, polovico limoninega soka, polovico nasekljanega česna in eno žlico oljčnega olja. V večji ponvi segrejte 2 žlici oljčnega olja in na njem ocvrite piščanca, dve minuti na vsaki strani. Vzamemo ga iz ponve in na istem olju najprej pocvremo narezane klobase in pršut, prav tako dve minuti, vzamemo iz ponve in dve minuti cvremo še škampe ali kozice. Vzamemo iz ponve in vanjo damo nasekljano čebulon ter cvremo toliko časa. da postekleni, nato dodamo na trakce narezane paprike in pražimo še približno 5 minut.

3Dodamo narezan paradižnik, sladko papriko, česen in dušimo 5 minut. Dodamo še riž in 2 minuti pražimo. Stalno mešamo. Nato damo v paeljo mešanico, ki smo jo pripravili iz peteršilja, limoninega soka, česna in oljčnega olja, zalijemo z vrelo piščančjo juho z žafranom, dodamo pečenega piščanca, klobase in pršut. Ko zavre, kuhajte še 10 minut.

4Dodajte še očiščene školjke, premešajte in kuhajte, dokler se ne odprejo, vendar največ 5 minut. Vse školjke, ki se niso odprle, zavrzite. Dodajte še škampe in kuhajte še 5 minut. Zalijte s preostalim limoninim sokom. Ponev odstavimo z ognja, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati 5-10 minut.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite