Sočne mehke lignje, pečen krompir s hrustljavo skorjico in aromatične jurčke združimo v božansko omako, ki bo navdušila še tako zahtevne gurmane. Ta jed je prava poslastica za vse ljubitelje morske kuhinje in idealna izbira, ko si želite pripraviti nekaj posebnega – a brez preveč zapletenega postopka.
Lignji se nežno popečejo, da ostanejo mehki in sočni, krompir dobi slastno zlatorjavo skorjico, jurčki pa s svojo bogato aromo poskrbijo za piko na i. Vse skupaj se poveže v omaki iz belega vina, masla in dišečih začimb, ki poskrbi, da se vsak grižljaj kar stopi v ustih. Prava jed za polizati prste!
Sestavine za lignje s pečenim krompirjem in jurčki v omaki
- 500 g svežih lignjev
- 4 srednje veliki krompirji
- 200 g svežih ali zamrznjenih jurčkov
- 1 manjša čebula
- 2 stroka česna
- 100 ml suhega belega vina
- 200 ml ribje ali zelenjavne osnove
- 1 žlica masla
- 3 žlice oljčnega olja
- sol
- poper
- svež peteršilj za posip
Postopek
1Krompir olupite in narežite na debelejše kolobarje. V loncu zavrite osoljeno vodo in krompir kuhajte 10 minut, nato ga odcedite.
2Lignje očistite, operite in osušite s papirnato brisačo. Jurčke narežite na manjše kose. Čebulo in česen drobno sesekljajte.
3V ponvi segrejte 2 žlici olivnega olja in dodajte kuhan krompir. Pecite ga na srednjem ognju, dokler ne dobi zlatorjave skorjice.
4V drugi ponvi segrejte žlico olja in dodajte lignje. Pecite jih na srednje močnem ognju 2-3 minute na vsaki strani, nato jih odstranite iz ponve. V isti ponvi stopite maslo, dodajte čebulo in česen ter pražite 2 minuti. Dodajte jurčke in premešajte, nato prilijte belo vino. Kuhajte, da alkohol izhlapi. Prilijte jušno osnovo, posolite in popoprajte po okusu ter kuhajte še 5 minut, da se omaka zgosti.
5Lignje vrnite v ponev k omaki, dodajte pečen krompir in kuhajte še 2 minuti. Posujte s sesekljanim peteršiljem in postrezite toplo.