Kozice z mangovo pomako so okusna in osveลพujoฤa jed, ki zdruลพuje sveลพe morske sestavine s sladko-kislo eksotiko manga. Ta jed je prava paลกa za brbonฤice, saj se mehke in soฤne kozice prelivajo v kremasto mangovo omako, ki ponuja ravnoteลพje med sladkostjo manga in rahlo pikantno noto.
Gre za enostaven recept, ki bo navduลกil tako kulinariฤne navduลกence kot tiste, ki iลกฤejo hitro pripravljeno in okusno jed za posebne priloลพnosti. Kozice z mangovo pomako so odliฤna izbira za poletne veฤerje, saj prinaลกajo sveลพino in eksotiฤne arome na vaลกo mizo.
Sestavine za kozice z mangovo pomako
- 10 velikih, olupljenih in za kuho pripravljenih kozic
- 3 ลพlice limoninega soka
- 1 zrel mango
- 1 rdeฤ ฤili
- 1/2 ฤebule
- 1 ลพlica olja
- 1 ฤajna ลพliฤka kurkume
- 2 ฤajni ลพliฤki sladkorja
- 100 ml pomaranฤnega soka
- 1/2 ฤajne ลพliฤke gorฤiฤnih semen
- sol
- poper
- 2 zvrhani ลพlici moke
- 1 jajce
- 1/2 ฤajne ลพliฤke zmletega ingverja
- 100 g kokosove moke
Postopek
1Kozice operemo, do suhega popivnamo in pokapamo z dvema ลพlicama limoninega soka. Pokrijemo in shranimo.
2Mango olupimo. Sadno meso odreลพemo od koลกฤice in nareลพemo na kocke. ฤili oฤistimo in drobno sesekljamo. ฤebulo olupimo in drobno sesekljamo.
3Segrejemo 1 ลพlico olja in na njem prepreลพimo ฤebulo, da postekleni. Dodamo mango, ฤili, kurkumo in sladkor ter med meลกanjem segrejemo. Prilijemo pomaranฤni sok in eno ลพlico limoninega soka, ter poฤasi kuhamo 5 minut, nato vse skupaj gladko obdelamo. Primeลกamo gorฤiฤna semena, posolimo in popopramo. Pomako kuhamo ลกe 2 minuti.
4Na enem kroลพniku zmeลกamo moko in 1/2 ลพliฤke soli, na drugem pa razลพvrkljamo jajce z ingverjem. Na tretji kroลพnik stresemo kokosovo moko. Kozice povaljamo po moki, potegnemo skozi jajce in jih nato povaljamo ลกe po kokosovi moki.
5V manjลกi posodi segrejemo toliko olja, da sega 3 cm visoko. Dovolj vroฤe je, ko se po roฤaju lesene kuhalnice, ki ga potopimo vanj, dvigajo majhni mehurฤki.
6Kozice v vroฤem olju zlato rjavo ocvremo, nato jih na papirnatah brisaฤkah odcedimo.
7Vse skupaj postreลพemo na toplih kroลพnikih, ter dodamo rezine limone.