Za pripravo hobotnice izpod peke bomo potrebovali saฤ ali ฤrepnjo in precej ลพerjavice. Lahko delamo na prostem ali v kaminu, ฤe ga imamo. Najboljลกa je seveda sveลพa hobotnica, ki jo preko noฤi zamrznemo. Najprej pripravimo ลพerjavico – kuriti zaฤnemo vsaj eno uro pred priฤetkom peke.
Sestavine za hobotnico izpod peke
- 2 manjลกi hobotnici, pribliลพno 1 kg vsaka (ali ena veฤja)
- 1,5 kg krompirja
- 2 ฤebuli
- 1/2 kg korenฤka
- 3 stroki ฤesna
- 2,5 dl olivnega olja
- 1,5 dl belega vina
- ลกopek sveลพega peterลกilja
- sol
- poper
Postopek
1Hobotnici odmrznemo, ฤrepnjo postavimo na ลพerjavico, vanjo vlijemo deciliter olja in, ko se segreje, na njem popeฤemo hobotnico z vseh strani. Peฤemo nekaj minut, da spremeni barvo in spusti vodo.
2Krompir olupimo in zreลพemo na ฤetrtine, korenje ostrgamo in nareลพemo, ฤebulo olupimo in nareลพemo na ฤetrtine. V ฤrepnjo dodamo vso zelenjavo, ki jo pred tem malo posolimo in popopramo, dobro premeลกamo in prelijemo z decilitrom olja. Hobotnici prestavimo na vrh zelenjave, pokrijemo ฤrepnjo, zakrijemo z ลพerjavico in peฤemo 30 minut.
3Po 30 minutah odkrijemo, preverimo, koliko je tekoฤine – ฤe je imamo preveฤ, je malo odlijemo. Hobotnici obrnemo. ฤesen olupimo, peterลกilj nasekljamo, pomeลกamo z belim vinom, dodamo ลกe malo oljฤnega olja, solimo po potrebi, prelijemo, pokrijemo in peฤemo ลกe 30 minut.
4Po 20 minutah preverimo, ฤe je dovolj tekoฤine, da se hobotnica ne zaลพge.
5Po 30 minutah bo hobotnica gotova. ฤe je ostalo preveฤ tekoฤine, peฤemo ลกe 10 minut z odkritim saฤem, da povre odveฤna tekoฤina.