Gratinirane jakobove pokrovače so odličen uvod v slavnostno, lahko tudi božično večerjo. Bolje je, če kupimo sveže pokrovače in jih, če smo vešči, tudi sami očistimo. Pri tem moramo biti previdni, da ne poškodujemo mesa.
Sestavine
- 8 pokrovač
- 80 g krušnih drobtinic
- 100 g sveže naribanega parmezana
- 40 g masla
- 0,5 dl belega vina
- 1 neškropljena limona
- 1 žlica svežega, nasekljanega peteršilja
- 2 stroka česna
- 0,3 dl oljčnega olja
- sol in beli poper po okusu
Postopek
1Meso kapesante speremo pod hladno vodo in osušimo s papirnato brisačko, lupino rahlo premažemo z oljčnim oljem in na sredino postavimo meso školjke.
2V posodo damo zmehčano maslo, primešamo peteršilj, drobno nasekljan česen, 1 žlico limoninega soka, 1 žličko naribane limonine lupinice, oljčno olje, belo vino, drobtinice, sol in poper. Dobro premešamo in mešanico razporedimo na pokrovače. Enakomerno jih še potresemo s parmezanom.
3Pečico segrejemo na 200°C in pokrovače pečemo 10 minut, nakar pečico preklopimo na žar in pečemo še 2-3 minute, da se lepo zlato rumeno zapeče. Postrežemo še vroče s krhljem limone.