Prava specialiteta s srninin hrbtom.
Sestavine
- 250 g brusnic
- 150 g šalotk
- 2 hruški
- 1 limona
- 4 jedilne žlice olja
- 4 jedilne žlice balzamičnega kisa
- 75 g rjavega sladkorja
- ščepec soli
- 3 do 4 vejice timijana
- 600 do 700 g fileja srninega hrbta
- poper
- 1 jedilna žlica paradižnikove mezge
- 1 kozarec divjačinske osnove (400 ml)
- 1/4 l suhega rdečega vina
- 1 zvrhana čajna žlica jedilnega škroba
- majhne hruške iz pločevinke za okras
Priprava
1Sveže brusnice operemo in odcedimo. Šalotke olupimo in drobno sesekljamo. Hruški olupimo, narežemo na četrtine, jima odstranimo peške in ju narežemo na majhne koščke. Limono iztisnemo.
2V loncu segrejemo 2 jedilni žlici olja. V njem podušimo šalotke, da posteklenijo. Dodamo brusnice in hruške in jih na hitro posušimo. Dodamo kis, 100 ml vode, sladkor in malo soli. Vse skupaj zavremo in nepokrito kuhamo pri nizki temperaturi okoli 15 minut. Timijan operemo, otresemo in osmukamo lističe. Srnin hrbet operemo in otremo.
3Pečico ogrejemo na 200 °C (ventilacijsko pečico na 180 °C). V veliki ponvi segrejemo preostalo olje in v njem dobro popečemo meso na obeh straneh. Začinimo ga s soljo, poprom in timijanom. Položimo ga v pekač, odporen na visoko vročino. V ogreti pečici ga pečemo 20 do 25 minut.
4Paradižnikovo mezgo umešamo v sok pečenke, zalijemo z divjačinsko osnovo in rdečim vinom. Omako zavremo in kuhamo pri močni temperaturi okoli 5 minut, da povre. Jedilni škrob gladko umešamo v 3 do 4 jedilne žlice vode in ga umešamo v vrelo osnovo. Kuhamo 2 do 3 minute ter omako solimo in popramo.
5Srnin hrbet vzamemo iz pekača, ga zavijemo v aluminijasto folijo in pustimo počivati okoli 5 minut. Chutney iz brusnic in hrušk solimo in popramo. Majhne hruške odcedimo. Vse skupaj nadevamo na krožnike in okrasimo z vloženimi hruškami. Zraven se poda gratinirano korenje in krompirjevi cmoki.